Наградите на ЕС за здравна журналистика бяха връчени за четвърти път

Наградите на ЕС за здравна журналистика бяха връчени за четвърти път

На специална церемония, състояла се вчера вечерта в Брюксел, комисарят по въпросите на здравеопазването и политиката за потребителите Тонио Борг обяви имената на лауреатите на наградите на ЕС за здравна журналистика, които се връчват за четвърти път. Отличените статии, избрани от 557 материала на журналисти от целия ЕС, разглеждат проблеми на здравеопазването и здравните услуги, като се връчва допълнителна специална награда по темата за спирането на тютюнопушенето. Имената на победителите са:

1-во място: Петр Тржешняк, журналист от сп. „Респект“ (Чешка република), за неговата статия „Приключения в павилион № 14 “, в която се разказва за отделение в психиатрична болница с най-тежките случаи и за себеотрицанието на един санитар, който успява да помогне на тежко болен пациент.

2-ро място: Алва Джордън, журналист от в. „Медикъл индипендънт“ (Ирландия), за нейната статия „Скринингът — пари, хвърлени на вятъра?“, посветена на дебата за ползата от онкологичния скрининг, особено за рак на гърдата, и доколкото са оправдани разходите за него.

3-то място: Даниела Чиполини, журналист от сп. „Оджи шенца“ (Италия), за нейната статия „Лъжите, които тиражират банките за пъпна връв“ — както може да се предположи от заглавието, темата е предизвикалият доста спорове въпрос за съхраняване на пъпната връв на бебето с цел бъдещо медицинско лечение.

Носител на специалната награда: Тобиас Цик, журналист от сп. „Неон“ (Германия), за задълбочения анализ „Напрежение във въздуха". Авторът проследява как в Германия тютюнопушенето е престанало да бъде нещо модерно и на него вече не се гледа с добро око, като прави обзор на историческите, политическите, правните и философските аспекти на контрола върху тютюнопушенето.

По време на речта си на церемонията комисар Борг заяви: "И четиримата журналисти, наградени тази вечер, са безкомпромисни както при избора на темите, които повдигат, така и в начина, по който поставят тези въпроси. Въпреки че засягат различни теми — психичното здраве, онкологичния скрининг, банките за кръв от пъпната връв и контрола на тютюнопушенето, всички отличени статии поставят неудобни въпроси, по които е необходима дискусия на равнището на ЕС“.

Наградите на ЕС за здравна журналистика, които се връчват за четвърти път, имат за цел да се повиши осведомеността относно важни въпроси от сферата на здравеопазването, които засягат живота на всички в ЕС — въпроси, по които Европейската комисия предприема мерки чрез законодателни или други инициативи. С тях също така се насърчават и отличават най-добрите журналистически материали, посветени на здравеопазването, в цяла Европа.

Основната тема на настоящото издание на наградите бе отново кампанията „Европа за пациентите“, която включва широк спектър от проблеми на здравеопазването и безопасността на пациентите. Списъкът с теми бе обогатен с въпроса за остаряването в добро здраве, тъй като 2012 г. бе обявена за Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията. Освен това за втора поредна година бе връчена специална награда, свързана с отказа от тютюнопушенето — един от приоритетите на Комисията за борба с тютюнопушенето.

Подборът на победителите премина през два етапа. Националните журита избраха по един финалист на национално равнище по основната тема, а в някои случаи и финалист за специалната категория „спиране на тютюнопушенето“. След това европейско жури в Брюксел, съставено от представители на Европейската комисия, експерти в областта на общественото здравеопазване и журналисти, определи четиримата победители. Всички финалисти бяха поканени в Брюксел за участие в семинар за представители на медиите, както и на церемонията по награждаването.

Крайният победител и двамата подгласници в четвъртото издание на наградите на ЕС за здравна журналистика получават награди с парична стойност:

първа награда — 6000 евро

втора награда — 2500 евро

трета награда – 1500 евро

специална награда по темата „спиране на тютюнопушенето“ — 3000 евро.

Вирни се горе