Над 60 000 първолаци прекрачват прага на родното школо днес

Над 60 000 първолаци прекрачват прага на родното школо днес

В понеделник, 17 септември, над 60 000 първолаци тръгват на училище.

60 872 са първокласниците, записани до 15 юни, като се очаква броят на учениците от випуска за учебната 2012-2013 г. да е около 64 000 деца.

През тази учебна година всички 5-годишни деца ще бъдат обхванати в системата на образованието.

За нововъведената практиката “учене чрез игра” от образователното министерство уточниха, че децата не тръгват на 5 години на училище, те отиват на детска градина. От съдържателна гледна точка няма никаква разлика, тя е във финансирането. Общините ще получат с 224 лв. по-висок единен разходен стандарт за дете.

До тази година това е било факт в 66% от общините, а сега по закон вече трябва да е навсякъде.

През новата учебна година ще има промени и при Националното външно оценяване след четвърти клас. Ще бъдат въведени новости в изпита по български език и литература – диктовка и работа върху текст, след което учениците ще трябва да отговарят на въпроси по текста. Предстои и разнообразяване на въпросите на изпити по математика, човек и общество и човек и природа.

Няма да има промени при Националното външно оценяване след седми клас за предметите по литература и математика.

Промени ще има в Държавния образователен стандарт за учебници и учебни помагала. По новия стандарт ще бъдат обучени 2000 оценители и 38 000 учители, а отделно МОМН ще обучи още 120 образователни инспектори.

Сред новите инициативи на МОМН са и пилотни програми по предприемачество, които ще започнат в 80 училища в 64 населени места.

Друга новост в системата е ученическото портфолио. То съдържа задачите, които са извършвани през цялата учебна година, което позволява и следене на прогреса на учениците. МОМН ще следи и за качеството на изпълнение на практиката на договаряне на правила между ученици и учители за работа в учебния час. Тази година няма нови учебници. Поетапно ще ги има от учебната 2014/2015 г. – за учениците, които тогава ще бъдат в 1-ви, 5-ти и 8-ми клас.

Тъй като някои мислят за ваканции оше преди първия учебен ден, министерството на образованието ги посочи: есенната – от 1 до 4 ноември, около Коледа и Нова година- от 22 декември до 6 януари, зимната – от 23 до 25 февруари, пролетната – от 29 март до 7 април.

В 118 училища в страната продължават ремонтите, но те няма да попречат на началото на учебната година. 19 от тях са в София.

Вирни се горе