Над 1,6 млн. българи - под прага на бедност

Над 1,6 млн. българи - под прага на бедност

2250 лева струва месечната издръжка на едно 4-членно семейство, което прави по 562,61 лева на човек. Тези пари са необходими за храна, разходи за дома, облекло, медицински и образователни услуги.

Темпът на нарастване на издръжката на живот през месец септември е с 5,9% спрямо същия период на миналата година. Нарастването от началото на годината е с 4,8%, като в стойностно изражение увеличението е с 26 лева, а средно за 4-членно домакинство е с около 104 лева, обясни шефът на КНСБ Пламен Димитров, по време на пресконференция.

Той добави, че от септември 2009 до септември 2012 издръжката на живота е скочила със 17,6%. Тези данни обаче не са изненада за него и за представителите на синдиката, които още през юни предупредиха за предстоящия ценови шок в резултат на увеличението на цените на електроенергия, вода, газ, в някои случи и на топлоенергия.

Пламен Димитров изтъкна и други причини, довели до този ценови шок – трайно поскъпване на горивата на международните пазари, очаквания за слаби реколти; покачване цената на основните селскостопански продукти на международните пазари; неподдържане на адекватен държавен резерв, който да гарантира ефективна намеса в кризисни ситуации.

От КНСБ са категорични, че опитът на правителството да замрази цените на 10 основни храни се е оказал неефективен. Според тях предприетата мярка е била по-скоро популистка.

„На годишна база средното поскъпване в групата на хранителните стоки отчита ръст от 6,4%, а само за тримесечието – от 3,4%", обясни още Димитров. Има скок в цените на хляба и зърнените храни, сериозно поскъпване при млякото и млечните продукти и рекордно висок скок при месото, месните продукти и яйцата.

Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическото оцеляване, е достигнала 213, 61 лева за едно лице, което показва ръст с 4,2% спрямо предходното тримесечие. На годишна база се отчита ръст от 7,1%.

„Този ръст принуди бедните домакинства да затегнат още повече колана, като ограничат разходите за храна, здравеопазване и образование", коментира още лидерът на КНСБ.

Според данните под прага на бедност остават около 23% от домакинствата в страната или това са 1,66 млн. души. С общ доход на едно лице от домакинството до 290 лева са около 50% от домакинствата в страната. Домакинствата с доход на едно лице над издръжката на живот са около 16,1% като спрямо декември 2011 година има ръст с 3,3%.

От КНСБ призовават правителството, ако продължи доброто преизпълнение на приходната част на бюджета, да се отделят допълнителни средства за компенсаторни политики.

„Независимо от това какво говори Дянков, ние ще продължим да настояваме за еднократна коледна добавка за всички пенсии", заяви Димитров и добави, че тяхната идея е най-ниските пенсии да получат бонус от 50 лева, а най-високите – от 20.

От синдиката имат и допълнителни мерки, за които ще настояват да бъдат включени в бюджета за следващата година по отношение на приходите – въвеждане на данъчно дознание; ограничаване на плащанията в брой до 5000 лева; криминализиране укриването на неплащането на осигурителни вноски.

Друга идея, която Димитров сподели пред медиите е въвеждане на данък върху финансовите транзакции. Според изчисленията на финансовото министерство за една година той ще налее в хазната 180 млн. лева. Тук Димитров изрази недоумението си от идеята на Симеон Дянков за въвеждането на данък „лихва", който се очаква да донесе допълнителни 120 млн. лева.

От синдиката на българските учители искат и увеличаване на единния разходен стандарт с 15%, а не с 5%, както се предвижда. Ако това не стане, те са готови да излязат на национален протест в София.

От КНСБ ще настояват и за увеличаване на работните заплати в сферата на културата. Синдикатите вече са поискали извънредно заседание на Тристранката. Ако такова не бъде свикано, те ще инициират срещи с парламентарните групи на партиите.

„Ние ще ги запознаем с нашите мерки и алтернативи, които предлагаме, защото тенденциите са за катастрофално влошаване на доходите на домакинствата, което от своя страна води до разочаровани и до негативни резултати за управляващите на следващите избори", обясни Пламен Димитров.

Вирни се горе