На този ден преди 133 г. София става столица

На този ден преди 133 г. София става столица

С концерти и изложби ще бъде отбелязана 133-годишнина от обявяването на София за столица на България, съобщиха от Столичната община (Sofia.bg).

Годишнината се навършва днес, а по стар стил тя се пада на 22 март. Тогава, през 1879 г., по предложение на проф. Марин Дринов Учредителното събрание обявява София за столица.

В 12 ч. в градинката “Кристал” ще започне концертът на Софийския духов оркестър.

Столичани ще могат да разгледат и фотографската изложба “Детайли от София”, подредена в галерията на открито там. До 8 април ще могат да се видят фотосите от едноименния конкурс, който се състоя миналата година по инициатива на “Фото Форум”, чиято цел бе художествено представяне на различни детайли от архитектурата на столицата.

На пешеходния мост зад НДК до 16 април ще могат да се видят фотографии от стара София. Озаглавената изложба “София преди Синята зона” включва изгледи от над 30 познати и емблематични места в центъра на столицата – в началото на миналия век и сега.

В 18 ч. в Дома на културата “Красно село” ще има празничен концерт “София – столица на България” – “Баловете в Стара София”. Проявата се организира съвместно с Народното читалище “Христо Смирненски – 1945”.

Вирни се горе