На пазара са първите кайсии и праскови произведени в България

На пазара са първите кайсии и праскови произведени в България

Във връзка със Схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, произвеждани в България чрез специфично подпомагане, през изминалата седмица инспектори по контрол на качество на пресни плодове и зеленчуци към Българска агенция по безопасност на храните сертифицираха 4.5 тона кайсии и 3 тона праскови.

Плодовете са с много добро качество, цели, здрави с типично оцветяване за сорта. Плодовото месо е с жълто или оранжево оцветяване, нежно, сочно, сладко-кисело, с умерен до силен аромат, с отделяща се костилка при кайсиите. Прасковите са свежи, цели, здрави, чисти, с типична за сорта форма и оцветяване, плодовото месо е с жълто оцветяване, с нежна, топяща се консистенция, без отделяща се костилка. Това е характерно за ранните сортове праскови.

Продължава прибирането на зеленчуци – домати, краставици и пипер. Берат се и се сертифицират късните сортове череши в областите Кюстендил и Бургас. Инспекторите по контрол на качество на пресни плодове и зеленчуци са сертифицирали за изминалата седмица 1 214 тона краставици, 1 865 тона домати, 14 тона пипер,339 тона череши.

Българските плодове и зеленчуци са с много добри показатели, с чудесни вкусови качества и отговарят на продуктовите спецификации по схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, произвеждани в България.

Вирни се горе