На Кръстовден родопчани излизат на протест на главния път Смолян-Пловдив

 На Кръстовден родопчани излизат на протест на главния път Смолян-Пловдив

На днешния християнски празник Кръстовден, десетки родопчани излизат на протест на главния път Смолян-Пловдив, в района на Юговското ханче. Точно там е подходът и за Кръстова гора, където от снощи се стичат хиляди хора, заради празника, предаде Дарик.

Недоволството на жители на селата- Загражден, Давидково, Вълчан дол, Глогино, Планинско, Рибен дол и другите населени места от община Баните, е заради чаканият повече от 57 – години път между Загражден и Белица. Това съобщават от Инициативен комитет, подкрепен от Сдружение “Горди Загражденци”.

По предварителна заявка, може и да се стигне до блокада на пътя, но протестиращите ще преценят обстановката на място и ще преценят дали да затворят пътя Смолян-Пловдив. Начало на протеста е от 10:00 ч.

„Категорично излизаме на протест. Очакваме на него да присъстват и родопчани, които живеят във вътрешността на страната. Настояваме за точни и ясни ангажименти за конкретни действия и изпълняване на ангажиментите по пускането на пътя Загражден-Белица“, коментира Дончо Толсузов от Загражден, който е част от Инициативният комитет.

Дни, след като обявиха намерението за протест, от Агенция „Пътна инфраструктура“ разпространиха съобщение, в което се казва, че именно на 14 септември предстои отварянето на ценовите оферти на допуснатите участници в тръжната процедура за избор на изпълнител за извършване на проучвателно-проектантски работи и строителство на обекта. От АПИ съобщават още, че През 2019 г. ще започне строителството на 7,5 км отсечка от пътя Белица – Загражден.

Индикативната стойност на поръчката е 3 785 000 лв. без ДДС и ще се финансира от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. Според Пътната агенция, в края на август бе подписан договорът с изпълнителя на строителния надзор „План Инвест Пловдив“ ЕООД. Стойността му е 36 336 лв. с ДДС.

Предвижда се до края на годината да бъде подписан и договорът с изпълнителя на строително-монтажните работи. Проектът е на инженеринг – проектиране и строителство. В тази връзка веднага след подписването на договора ще започнат проучвателно-проектантски дейности, а след изготвянето на проекта и изграждането на отсечката, се казва още в съобщението на АПИ.

Вирни се горе