На 95 години почина Нелсън Мандела

На 95 години почина Нелсън Мандела

Нелсън Мандела, уважаваната икона на борбата срещу апартейда в ЮАР и една от забележителните фигури в политиката на 20 век, е починал на 95-годишна възраст, съобщи президентът на страната Джейкъб Зума. „Нашата нация изгуби своя велик син”, каза Зума, цитиран от АФП и Фокус.

“Съдете за мен не по успехите ми, а по това колко пъти съм падал и отново съм се изправял”, казваше Нелсън Мандела.

Смъртта повали тази нощ на 95 години една от изключителните личности на 20 век. Мандела се лекуваше от инфекция на белия дроб в дома си в Йоханесбург от септември насам, след три месеца в болница с критично състояние.

Лежал 27 години в затвора, извел народа си към край на апартейда и наредил Южноафриканската република сред свободните и демократични държави, той е истински символ на съпротивата за милиони хора не само в Африка, но и по света.

Дългият му поход към свободата го отведе до това да стане първият чернокож президент на ЮАР само четири години след като излезе от затвора.

Малко преди да стане държавен глава той бе обявен за нобелов лауреат за мир на 1993 г. заедно с напълно заслужаващият признанието бял президент Фредерик де Клерк, който му беше политически партньор в реформите.

Вирни се горе