На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и Българската армия

 На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и Българската армия

Денят на Храбростта и Българската армия започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. С указ от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден “За храброст” – отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ от 9 януари същата година се постановява честването на празника.

Денят на храбростта и Българската армия ще бъде отбелязан днес в столицата с празничен Водосвет на бойните знамена и знамената-светини и с военен парад. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

Военният парад ще започне в 10.00 ч. на площад “Княз Александър I”. В него ще участват около 1000 военнослужещи от Въоръжените сили. В парада ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и знаменен взвод на Националната гвардейска част със Знамената-светини. Командващ парада е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.

Денят на Храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан и в Бургас, Стара Загора, Пловдив, Карлово, Плевен, Ямбол, Асеновград, Казанлък, Смолян, Белене, Свищов, Хасково, Шумен, Враца, Велико Търново и в с. Боляровци, община Садово.

Вирни се горе