На 31 март преминаваме към лятното часово време

На 31 март преминаваме към лятното часово време

България ще премине към лятното часово време в 3.00 ч. на 31 март. Тогава часовниците се преместват с един час напред. Според постановление на Министерския съвет от 1997 г. към лятно часово време се преминава в последната неделя от март. То е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. Няма обаче точни данни колко икономии се реализират от часовата промяна.

За няколко дни човек постепенно се справя и успява да компенсира загубата на този един час заради преминаването към лятното часово време. Липсата на сън обикновено се отразява с неразположение, повишена нервност и сънливост, която сутрин е по-силно изразена, каза д-р Славчо Славчев от Фондация “Сън и здраве” пред БНР.

“Много е трудно от днес за утре да решите – ще легна един час по-рано. Ако това става всеки един ден, няма възможност на следващата нощ да компенсирате с нормалния си режим на вашия биологичен часовник, тогава се натрупва и ефектът се компенсира някъде за около една седмица. Още сега започнете да си лягате с около 15-20 мин. по-рано от обичайното, за да можете да компенсирате този час, който сутринта ще ви се отнеме”, посъветва той.

Най-чувствителни към часовата промяна са хората, които имат нарушение на съня и тези със сърдечносъдови и соматични заболявания.

Вирни се горе