На 29 август Българската православна църква почита паметта на св. Йоан Кръстител

На 29 август Българската православна църква почита паметта на св. Йоан Кръстител

На 29 август Българската православна църква почита паметта на св. Йоан Кръстител. На този ден е отсечена главата на светеца. Това е вторият летен празник на християнския светец, който се нарича още Секновение. Смята се, че днес се сече лятото, секат се денят и нощта – стават равни.

Празникът се счита за край на лятото. Той изцяло носи белезите на преходен период – между лятото и есента, и поради това в народната представа е изключително опасен. Движението на влечугите и бродещите вредоносни демони маркират период на хаос. На Секновение водата и времето започват да застудяват, затова никой не бива да се къпе в реките. На този ден се спазва строг пост. По аналогия с пролятата кръв на светеца е забранена консумацията на червено вино, на червени плодове и зеленчуци.

Не трябва да се работи и да не се започва нищо ново. В чисто християнски план празникът носи идеята за цикличността, защото с останалите два дни, посветени на Йоан Кръстител, се образува една система – раждане (Еньовден – 24 юни), кръщаване (Ивановден – 7 януари) и смърт (отсичане на главата му – 29 август).

Когато Йоан станал на 30 години, Бог му заповядал да проповядва, че вече се е родил неговият син Христос, който скоро сам ще започне да учи хората.

И така, Йоан започнал да говори на хората. Нарекли го Предтеча, защото вървял преди Христос и разказвал за него. Йоан кръстил в река Йордан много хора, които се разкаяли и приемайки кръщението, Господ им простил извършеното.

Когато Христос дошъл при Йоан, Предтечата му се подчинил, и кръстил и него във водите на река Йордан. Той продължил и след това да проповядва учението на Исус.

Главата на Йоан Кръстител била отсечена в Юдея от стражите на цар Ирод. Така страшно и безсмислено се прекъснал животът на най-близкия другар и съмишленик на Христос.

Вирни се горе