На 25 ноември Българската православна църква отдава почит на Свети Климент Охридски

На 25 ноември Българската православна църква отдава почит на Свети Климент Охридски

На 25 ноември Българската православна църква отдава почит на Свети Климент Охридски.

Знае се, че Свети Климент Охридски е роден през 840 г. в Солун, но липсва информация за неговите най-ранни години. Личността му става известна, когато Равноапостолите просветители на славянските народи Св. св. Кирил и Методий се отправили към Моравия и взели със себе си от своята родина юношата Климент.

Св. Климент Охридски – един от учениците на братята Кирил и Методий, е наричан от средновековните византийски автори "пръв епископ, който проповядвал на български език".Тачен е като един от най-значимите автори на старобългарски език, оставил след себе си жития, похвални слова и преводи на богослужебни текстове. Смята се, че той е първият, който въвежда кирилицата.

Българската православна църква е възприела да празнува неговата памет и именния му ден – 25 ноември, а в деня на неговата смърт – 27 юли, тя чества паметта на всичките свети Седмочисленици: Кирил, Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

Имен ден имат всички, носещи имената Климент и Климентина. От латински името Климент (латинското clemens) означава милостив.

Вирни се горе