МЗХ и ДФЗ оказват активна подкрепа на общините в изпълнението на проектите по ПРСР

МЗХ и ДФЗ оказват активна подкрепа на общините в изпълнението на проектите по ПРСР

Общините с проекти по Програмата за развитие на селските райони могат да разчитат на пълното съдействие на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“, така че да ги изпълнят максимално бързо. Това заяви министър Мирослав Найденов на работна среща с над 80 общини-бенефициенти по ПРСР, в която участва и изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Румен Порожанов. „Искаме в режим на диалог да споделяте с нас всичко онова, което ви притеснява, за да го решим заедно“, подчерта министърът, съобщиха от пресцентъра на неговото ведомство.

Мерките, които държавата е предприела за по-бързото изпълнение на общинските проекти, са намаляване на сроковете за одобрение на предложенията и на тръжните процедури, увеличаване на авансовото плащане до 50%, безлихвените заеми за окончателно плащане и финансирането на ДДС от държавния бюджет.

Кметовете изразиха притесненията си относно изискванията за изграждане на канализационни мрежи и пречиствателни станции, ритмичното изплащане на сумите по проектите, достъпа до безлихвени заеми и налагането на финансови корекции.

„За вас останаха само 240 млн. лв. и то благодарение на последното прехвърляне на средства по програмата. Ще се ориентираме бързо каква част от тях ще успеете да усвоите и остатъка ще го пуснем за договаряне догодина“, обърна се към участниците във форума зам.-министър Светлана Боянова.

Министър Найденов призова кметовете да участват активно в подготовката на новата програма за развитие на селските райони, за да се заложат в нея истински работещи предложения. „Трябва да си напишем домашното добре, защото 2014-та година не е много далеч“, припомни той.

Вирни се горе