МЗ призовава гражданите да се откажат от тютюнопушенето поне за един ден

МЗ призовава гражданите да се откажат от тютюнопушенето поне за един ден

С мотото “Ако не аз – кой, ако не сега – кога?” Министерство на здравеопазването призовава българските граждани да се откажат от тютюнопушенето поне за един ден.

По традиция Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември.

Настоящето мото на кампанията напълно подкрепя въведената през юни 2012 г. пълна забрана за тютюнопушене в закрити и някои открити обществени места. Министерството на здравеопазването призовава всеки пушач да си зададе на този ден въпроса на кампанията и да сложи началото на една своя кампания за отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, здравето на своите близки и приятели, които като пасивни пушачи, присъстващи в обкръжението на активния пушач, увреждат в не по-малка степен и своето здраве.

Инициативите по повод Международния ден без тютюнопушене тази година започнаха още в началото на месец ноември.

Регионалните здравни инспекции организират спортни прояви, дискусии и разпространение на информационни материали за вредата от тютюнопушенето сред деца от детските градини, ученици, учители, родители, лекари, медицински сестри и фелдшери, журналисти, трудови колективи, представители на общини, хора с ментални увреждания и психични заболявания, представители на различни етноси и възрасти.

Вирни се горе