МВР призна официално, че журналистът Димитър Кенаров е бит и незаконно задържан от полицията

МВР призна официално, че журналистът Димитър Кенаров е бит и незаконно задържан от полицията

Министерството на вътрешните работи призна за първи път, че срещу журналиста Димитър Кенаров е упражнено неправомерно насилие, използвани са белезници и е бил задържан незаконно. Това става ясно от писмо на служебния вътрешен министър Бойко Рашков до Асоциацията на европейските журналисти – България и до Антикорупционния фонд.

В писмото, изпратено в края на миналата седмица, министър Рашков съобщава, че през месец юни тази година е била разпоредена нова вътрешна проверка по случая, която е констатирала „данни за множество нарушения на служебната дисциплина от ръководни и други служители на СДВР и ОДМВР Пловдив, които са предоставени на компетентните дисциплинарни наказващи органи“. Отделно от това „с оглед наличните данни за извършено престъпление от общ характер, материалите са изпратени на Софийска районна прокуратура“.

АЕЖ-България и Антикорупционният фонд настояват прокуратурата да вземе незабавно отношение във връзка с констатациите от повторната проверка на МВР във връзка с незаконния арест и побой над колегата Димитър Кенаров.

Писмото от МВР идва скоро, след като вестник „Сега“ съобщи, че Софийската апелативна прокуратура е потвърдила отказа на прокурор Юлиан Лефтеров от Софийска градска прокуратура да разследва действията на служителите на МВР срещу Кенаров.

Още в първите дни след посегателството срещу Кенаров, АЕЖ изрази своите притеснения, че проверката по случая няма да бъде обективна предвид публичните изказвания на висши представители на МВР.

Констатациите от повторната проверка на МВР потвърждават тези наши съмнения. Очевидно защитата на личната неприкосновеност или посегателството срещу свободата на словото, които са издигнати като висша ценност в Конституцията, зависи от политическата конюнктура.

Изводите на прокурор Лефтеров, който отказа да образува разследване по случая, са обществено известни. Ясно е, че той се позовава на проверка, която е извършена от колеги на проверяваните и на показанията на свидетел, който бил гледал протеста по телевизията.

Призоваваме прокуратура на първо време да публикува постановлението на Софийска апелативна прокуратура, с което е потвърдила отказа да разследва действията на полицаите срещу Димитър Кенаров.

На следващо място – да вземе предвид изводите на новата проверка на МВР, която за разлика от предходната поне е установила полицаите, които са задържали физически Кенаров и не приема, че човек, който е отведен принудително с белезници в районното, може да се окаже… поканен, и да образува досъдебно производство, което да бъде водено и наблюдавано по независим и обективен начин.

Още в деня след ареста и побоя над Кенаров АЕЖ осъди действията на полицията и пожела обективно и всестранно разследване. Тогава реакции имаха и редица международни организации като Репортери без граници, Комисарят по човешки права към Съвета на Европа Дуня Миятович, Центърът за защита на журналисти, Международният прес институт и др.

През декември 2020 г., в контекста на пълното информационно затъмнение по случая, АЕЖ призова МВР да публикува всички материали по проверката на полицейското насилие и изпрати заявление по Закона за достъп до обществена информация до тогавашния вътрешен министър Христо Терзийски. След като министър Терзийски отказа да отговори АЕЖ обжалва отказа пред съда и с помощта на адв. Александър Кашъмов от “Програма достъп до информация” спечели делото. Информацията по случая беше предоставена по време на служебното правителство.

През февруари 2021 г., след като стана ясно, че прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство по случая, АЕЖ започна кампанията ​​ #СправедливостЗаДимитър, в която разказа за абсурдните доводи на прокуратурата, която приема, че Димитър Кенаров не бил арестуван, а е бил “поканен” в 05 РПУ. Отказът на прокурор Юлиян Лефтеров да започне разследване се основаваше на показанията на гражданина „Петър Иванов Петров от София“, който ден след инцидента написал имейл на МВР, в който „изразявал възмущението си по повод информацията, че журналист щял да съди МВР“. Според Петров този журналист е бил „провокатор“, „скачал е срещу полицаите“ и „не е имал отличителни знаци, че е журналист“.

От получените от АЕЖ документи от вътрешната проверка на МВР става ясно, че Петър Петров не е бил на площада по време на ареста, а е възприел събитията от видяното по телевизията.

На 6 октомври (сряда) е поредното заседание по делото срещу ареста на Димитър Кенаров.

Вирни се горе