Министерството на културата да внесе законопроекта за радиото и телевизията във варианта, одобрен от работната група

  Министерството на културата да внесе законопроекта за радиото и телевизията във варианта, одобрен от работната група

Асоциацията на европейските журналисти – България призовава Министерството на културата да изтегли законопроекта за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията и да внесе варианта, одобрен от работната група.

Както стана ясно от изявлението на генералния директор на Българското национално радио Андон Балтаков, проекта, който Министерството на културата, е предложило за обществено обсъждане, се различава от този, одобрен от нарочно създадената работна група с широко професионално участие. Въпреки че е представен като проект, изработен от тази група, от предложението са отпаднали важни разпоредби, свързани с мандатите на генералните директори на Българското национално радио и Българската национална телевизия.

Това разминаване е провокирало Балтаков да подаде своята оставка пред Съвета за електронни медии и да поиска оставката на министъра на културата Боил Банов.

АЕЖ намира, че изход от създалата се ситуация би могло да бъде внасянето на законопроекта във вида, одобрен от работната група. Едва след това различни заинтересовани страни биха могли да дадат мотивирани становища.

Не е редно при липса на прозрачност да се допуска подмяна на толкова съществен и толкова чувствителен законопроект, какъвто е този за радиото и телевизията.

АЕЖ същевременно смята, че законопроектът, предложен от работната група, решава важни въпроси, които ще позволят на двете обществени медии да функционират в условия на по-добра предвидимост. И по тази причина е важно да продължи обсъждането на това предложение.

Вирни се горе