Международната АЕЖ е обезпокоена от процеса, при който собственик на български медии може да бъде осъден на затвор за изразено мнение

 Международната АЕЖ е обезпокоена от процеса, при който собственик на български медии може да бъде осъден на затвор за изразено мнение

Международната Асоциация на европейските журналисти е силно обезпокоена от съмнителното провеждане на съдебно производство по дело срещу бизнесмена и собственик на български медии Иво Прокопиев. Случаят е свързан с приватизацията на държавния дял в електроразпределителна компания през 2011 г. и може да доведе до наказателна присъда, с която г-н Прокопиев да бъде осъден на затвор с неоснователни и слаби аргументи.

АЕЖ счита, че последствията от присъдата в този случай могат сериозно да навредят на свободата на словото в България. Въпреки факта, че процесът не е свързан пряко с медийната група “Икономедия”, собственост на г-н Прокопиев, която включва седмичника “Капитал” и Dnevnik.bg, съществуват сериозни опасения, че основна причина за повдигане на обвинения срещу г-н Прокопиев е разследващата работа и критичната позиция на тези медии към правителство. Медиите от групата са известни като едни от най-основните източници на независима и висококачествена журналистика в страната. Жизненоважно е да се спазва надлежно правният процес, за да се премахнат всякакви подозрения за произволна политическа мотивация за преследване на г-н Прокопиев, известен като критик на българското правителство.

Новите опасения възникват, защото в събота, 20 юни, Специализираният наказателен съд в София внезапно обяви ускоряване на съдебното производство, включително решение за заличаването на трима свидетели на защитата и преминаване към заключителните пледоарии. Изслушването продължи близо 14 часа и приключи около полунощ. Сега се очаква присъдите по делото, свързано с г-н Прокопиев и още няколко подсъдими, да бъдат произнесени в неделя, 28 юни. Прокуратурата поиска присъда от между три и десет години затвор за предполагаемата роля на Прокопиев в продажбата на акции в електроразпределителното дружество на цена, за която се твърди, че е по-ниска от пазарната. Прокурорите обявиха, че искат незабавното задържане на г-н Прокопиев, ако бъде осъден. Двама бивши министри също са обвиняеми в процеса, който може да завърши с дълга осъдителна присъда в затвор.

Адвокатът на защитата на г-н Прокопиев, Даниела Доковска, заяви в съда, че обвинението срещу нейния клиент е свързано само с публични изявления, които той прави като член на консултативен обществен орган. Тя настоя, че Националният съвет за тристранно сътрудничество е място за изразяване на мнения и г-н Прокопиев, подобно на други членове на Съвета, има законовото право да изразява мненията си свободно.

Асоциацията на европейските журналисти и нейният клон в България (АЕЖ-България) наблюдават със сериозна загриженост съдебните производства като важен показател за необходимото разделяне на съдебната власт на България от политиката и за защита на свободната, независимата и плуралистичната журналистика в България.

Вирни се горе