Международна Конференция „Медицинска Етика и Морал. Клетвата на Хипократ – Символ на Медицината“

Международна Конференция „Медицинска Етика и Морал. Клетвата на Хипократ – Символ на Медицината“

В периода 13-16 юни 2019 г. остров Кос, Гърция ще е домакин на организираната от Сдружение "Югоизточно-европейски медицински форум“ с Председател доц. д-р Андрей Кехайов международна медицинска конференция на тема „Медицинска Етика и Морал. Клетвата на Хипократ – Символ на Медицината”.

Форумът ще събере академични преподаватели и експерти в областта на медицинската етика от България, Гърция, Сърбия, Русия, Беларус, Словения, Северна Македония, Грузия и други, както и студенти по медицина от Медицински университет- София. Председателят и Главният Секретар на Медицинската Асоциация на остров Кос ще са част от официалните гости на конференцията.

Участниците в научната програма на конференцията ще представят доклади по актуални социално-етични проблеми свързани с медицинската етиката и основните принципи на Хипократовата клетва и ефтаназията, етичните медицински стандарти използвани и прилагани в отделните страни и тяхната обвързаност с европейските етични стандарти. Ще се дискутират въпроси, свързани с правната етика и медицинската отговорност. За първи път пред участниците ще бъде демонстрирана онлайн софтуерната платформа за телемедицина и национална мрежа за комуникация между медицински центрове с използване на телемедицинска станция. Практическото приложение на системата на територията на България ще бъде представена чрез осъществяване на пряка онлайн медицинска консултация със специалист по кардиохирургия – проф. Иво Петров.

Паралелно с конференцията ще се проведе и заседание на Борда на ЮЕМФ. Социалната програма на конференцията включва посещение на Античния Комплекс на бога „Ескулап“ – мястото, на което Хипократ практикува клинична медицина, представяне на официалния ритуал по полагане на Хипократовата клетва, посещение на дървото на Хипократ, където според легендата той е преподавал на учениците си „изкуството“ на медицината.

По лична покана на кмета на община Кос членовете на Борда на Югоизточно Европейския Медицински Форум ще проведат среща в сградата на Община Кос с кмета г-н Йоргос Киритсис.

Вирни се горе