Международен Ден на съня

Международен Ден на съня

„Лека нощ" е ежедневен стремеж за милиони хора по цял свят, които страдат от проблеми със съня.

За жалост проблемният сън е подценявано явление и като резултат не се обръща необходимото внимание на тревожния факт, че липсата на добър сън води до сериозни здравословни усложнения.

Качественият и тонизиращ сън е от жизнено важно значение за психическото и физическото здраве, но в днешно време проблемите със съня се превръщат в световна епидемия и влияят върху здравето и качеството на живот на 45% от населението на земята.

Множество медицински изследвания доказват, че липсата на добър сън е причина за високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, белодробни болести и др. С тези аргументи Световната асоциация по медицина на съня обявява 19 март за международен Ден на съня още през 2007 година.

Международният Ден на съня у нас тази година се чества като част от кампанията „Здраве за белия дроб 2010" на Българското дружество по белодробни болести. Кампанията „Здраве за белия дроб 2010" стартира през февруари 2010 г. и е национална инициатива, която работи в партньорство с Международната година на белия дроб (2010 Година на белия дроб).

Вирни се горе