Медицинските сестри на протест!

Медицинските сестри на протест!

Национален протест на медицинските специалисти по здравни грижи ще се проведе днес от 12 часа пред сградата на Министерството на здравеопазването. Проявата се организира в социалните мрежи, планират се протестни действия и пред общините в други градове в страната.

Основните искания са за достойни условия на труд и адекватно заплащане. Протестите ще се състоят въпреки обещанията на здравните власти за положителни промени в сектора.

Прояви на недоволство ще има в редица градове, независимо от срещата на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи със здравния министър Кирил Ананиев и уверението му, че в сектора се очакват подобрения. Преди ден Ананиев и Милка Василева, председател на асоциацията, призоваха за разговори вместо протести.

Достойно заплащане и по-добри условия на труд са сред основните искания, обяви една от протестиращите медицинската сестра Атанаска Костадинова: “За да останем тук, да работим и да бъдем в България, да се чувстваме спокойни, да бъдем полезни за обществото, защото все пак сме българи. Повечето напускат, все по-малко сме тук, все по-трудно можем да работим – ходим на по няколко места, което е абсолютно нормално. Повечето от работещите колежки са над 50 години.”

Организаторите на протеста призовават колегите си, които ще бъдат дежурни днес, да ги подкрепят като закачат синя лента на ревера си в знак на солидарност.

Вирни се горе