Масови проверки на яйцата преди Великден

Масови проверки на яйцата преди Великден

Засилват се проверките на магазини, пазари и ресторанти за произхода и качеството на яйцата за великденските празници.

Заповед за това е издал министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов,съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

Проверките ще продължат и по празниците. В работните дни ще има и специални телефони за приемане на сигнали за развалена или нелегална стока, посочи Найденов.

Съветът на специалистите е да следим внимателно за датата на производство. Яйцата стават негодни 28 дни, след като са снесени, изтъкна министърът.

По думите му срокът на годност за сварените и боядисани е 30 дни.

Той посъветва да се следи срока на годност, да не се взимат замърсени, кървави или спукани черупки.

Съветът на специалистите е хората да варят яйцата поне 10 минути, за да избегнат неприятности. Температура от 75 градуса убива салмонелата, с която може да са заразени яйцата, посочи Найденов.

Той съобщи, че за предстоящите великденски празници няма да има съществени промени на цените на яйцата.

Цената на дребно ще е между 22-28 стотинки. От думите му стана още ясно, че около 90 са големите производители на яйца, които отглеждат по над 1000 кокошки. За 2009 година са произведени около 1.6 млрд. яйца като това производство напълно задоволява нуждите на пазара, посочи аграрният министър.

През миналата година дори има износ на около 130 млн. яйца, а вносът е около 15 млн. яйца, добави той. За Великден се очаква внос и на яйца от Полша.

От година вносните конкурират родните по качество и цена, каза в тази връзка Найденов.

По думите му гръцки и немски яйца са другата сериозна конкуренция на нашенските по празниците. Те се продават направо боядисани в търговските вериги.

Произходът на яйцата може да се познае от маркировката.

Върху черупките обикновено има букви – BG за България, PL за Полша – и цифри, указващи конкретния производител или търговец.

Освен това има и цифра, по която може да се познае дали кокошките, снесли яйцата, са отглеждани на поляни, на закрито или в клетки.

Маркировката на яйцата от свободни кокошки започват с числото 1. При 2 – означава, че кокошките са гледани на закрито, а 3 – че са били в клетка.

Вирни се горе