Махат картофите от лютеницата

Махат картофите от лютеницата

Стандарт за лютеницата и кетчупа подготвят от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Това съобщи изпълнителният директор на организацията Антоанета Божинова. Имаме амбицията да направим минимални браншови стандарти за качество, обясни тя.

Целта е да се върне традиционният вкус и качество на тези продукти. Според стандартите, които готвят от съюза, в лютеницата ще може да се слага само пиперково и доматено пюре, растителна мазнина и подправки. В момента, за да се намалява цената на бурканчетата, вместо чушки и домати някои производители слагат тиквено и картофено пюре, обясни Божинова.

Изискването към стандартизираната лютеница ще бъде да съдържа поне 20% сухо вещество и максимум 2% нишесте. Консервантите и оцветителите ще са абсолютно забранени. За целта сместа ще трябва да се приготвя по традиционния начин – с топлинна обработка, което изключва нуждата от използване на стабилизатори, обясни Божинова.

В момента много производители пропускали топлинната обработка, за да пестят пари и вместо това слагали консерванти. До 0,2% се предвижда да са консервантите в кетчупа, произведен по браншови стандарт, каза още Божинова. Той ще се прави само от чисто доматено пюре. Очаква се работата по браншовите стандарти да приключи към края на февруари.

Вирни се горе