Магнитна буря ни чака днес

Магнитна буря ни чака днес

Геомагнитна буря се очаква да има днес, като тя по-скоро ще бъде слаба, но не са изключени и периоди на умерена буря. Това се посочва в прогноза на Института за космически и слънчево-земни изследвания при БАН, изготвена заедно с учени от Руската академия на науките.

Магнитната буря представлява бързо и силно изменение в магнитното поле на Земята, възникващо в период на повишена слънчева активност.

По време на магнитни бури се нарушават функциите на сърдечно-съдовата и на храносмилателната система, реакциите на централната нервна система се забавят, а работоспособността на хората се понижава.

Тази седмица в Центъра за прогнозиране на космическото време към Института за космически и слънчево-земни изследвания при БАН се е състояла работна среща със специалисти от Центъра по прогнозиране на космическото време в Института по земен магнетизъм, йоносфера и разпространение на радиовълните към Руската академия на науките.

Учените са направили прогноза на физическите процеси в системата Слънце – Земя. На 21 юни на слънцето е наблюдавано слънчево избухване, съпроводено с изхвърляне на слънчево вещество, съобщават учените от БАН.

Според тях избухването не е било твърде голямо, но е било разположено близо до центъра на слънчевия диск.

Изхвърлянето на слънчевата плазма се е насочило към Земята, а свързаните с него междупланетни смущения бързо се приближават към нашата планета.

Вирни се горе