Любителите на астрономията ще могат да наблюдават пикът на метеорния поток Персеиди

Любителите на астрономията ще могат да наблюдават пикът на метеорния поток Персеиди

В нощите около 12 август любителите на астрономията ще могат да наблюдават в Северното полукълбо пикът на метеорния поток Персеиди. Метеорният поток Персеиди е видим от 18 юли до 24 август.

Тази година максимума на метеоритния дъжд за съжаление за България се пада през деня – от 16.00 до 18.30 часа, каза физикът от обсерваторията в Рожен Пенчо Маркишки, съобщи Дарик.

Друго условие, което затруднява човек да види метеоритния дъжд тази година, е, че луната в нощите 11 срещу 12 и на 12 срещу 13 август ще залязва между 01.00 и 02.00 часа. Това значи, че условията за наблюдение ще са подходящи във втората половина на нощта.

Метеорният дъжд тази година ще е 5 пъти по-ярък отпреди

Тези условия няма да попречат на тези, които наблюдават звездопада, да отидат извън града, където няма светлини и където условията са добри. На тях няма да им бъде проблем да изчакат нужното време, за да могат да наблюдават явлението.

На много места в България има школи от ученици, които вече са планирали такива наблюдения. Ще има желаещи, за да го гледат и хората, които се намират във високопланинските райони ще имат най-благоприятните условия. Луната наистина трябва да залезе, в противен случай ще бъдат видими само най-ярките метеорити.

Метеорният поток Персеиди е известен на човечеството вече около 2000 години. Първите сведения за него се съдържат в китайски исторически хроники, датиращи през 36 г. от новата ера.

Официално за откривател на метеоритния дъжд се смята белгийският математик, астроном, метеоролог Адолф Кетеле (1796-1874 г.). За това зрелище той съобщава през август 1835 година. А за пръв път броят на падащите звезди бе преброен през 1839 година. Тогава той достига 160 на час.

Вирни се горе