Лекари на протест

Лекари на протест

Общопрактикуващите лекари от цялата страна започват ефективен протест като спират работа. Днес първи ще протестират личните лекари от Кюстендил, Дупница и областта, както и в Разград. Във вторник към протеста ще се включат личните лекари от София, Шумен и други области на страната. Постепенно протестът ще обхване цялата страна. Ефективният протест в Кюстендил ще е еднодневен – на 8-ми март. Това заяви за Информационна агенция КРОСС председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в Кюстендил д-р Румен Алексов.

„Ние се надяваме, че той ще е изключително категоричен и с това нещо заявяваме, че тези неща, ако не се коригират и не се преодолеят, и продължат тези закъснения, тогава вероятно ще се включим в национални ефективни действия, предприети от цялото медицинско съсловие", допълни още д-р Алексов. Той уточни, че причините за протестите са финансови. По думите му, трети месец подред закъсняват плащанията на лекарите, които са договорени по националния рамков договор. Закъсняват и изплащанията на суми, които е трябвало да получат за последното тримесечие на миналата година, както и за започналата кампания за извънредна имунизация от морбили. Тя тече от две седмици в Кюстендил. „Пак на гръб я носят общопрактикуващите лекари, без да има яснота за това с какви пари и по какъв начин ще се разплати този труд", коментира д-р Алексов.

Последната причина са намалелите средства за медико-диагностична дейност, които са около 30% по-ниски в сравнение със заделените в първото тримесечие на 2009 година, обясни още той. „Финансовите причини са най-важни и водещи, защото все пак ние сме регистрирани по търговския закон като ЕТ, като ООД и като такива имаме финансови взаимоотношения както с държавата, така и с общини, с банки, с оператори и т.н.", каза още председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в Кюстендил. Той обясни още, че досега не са получени дължимите суми от НЗОК. “Аз се надявам , че ние ще си ги получим, но когато и да ги получим, след 30 число на месеца това е закъснение”, подчерта д-р Румен Алексов. По думите му, към вчерашна дата няма такива преводи и това се случва за трети пореден месец.

Вирни се горе