Кунчев с прогноза за ковид, къде отпадат маските

 Кунчев с прогноза за ковид, къде отпадат маските

Ситуацията с ковид в страната в момента е под контрол, но учените са категорични, че такива вируси ще идват и в бъдеще, коментира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Колкото повече отминават събитията, толкова повече хората започват да си искат стария живот и преценката да става по-различна. Анализ трябва да се прави много внимателно. Тезата, как някой плашел, за мен е абсолютно неприемлива. Когато излизаш и даваш информация предния ден какво се е случило – това не е плашене, а информиране и даване на съвети какво да правиш, за да се предпазиш. Много хора загинаха и това е стрес не само за България, но и за целия свят. Никакъв терористичен акт не може да върне развитието на света с 10 години назад, но този вирус го направи. Ако имаме време до следващия, защото неминуемо такъв ще дойде, а учените са категорични, че такива вируси ще идват, колкото сме повече подготвени, толкова по-добре“, посочи Кунчев.

„Много са премерени мерките и стъпките. Нетърпението ни да се върнем към нормалния живот е голямо, но пътят към него е имунизацията. Ситуацията в страната в момента е под контрол, доколкото заболеваемостта е ниска. Когато имаме под 1% положителни от всички изследвания, това е прекрасно. Това се дължи основно на естественото развитие на епидемичния процес, но и натрупването на преболедували и имунизирани“.

„Някои от другите заболявания се сринаха със 50% до 70%. Това всичко се дължи за мерките, защото това, което се отнася до коронавируса, се отнася и до другите вируси“, поясни Кунчев.

„Темата за смъртността е голям въпрос и анализ трябва да бъде направен. Лично аз смятам, че основната причина за високата смъртност е състоянието на нашата нация – възрастова структура, какви заболявания имат хората над 65 години, а ако видим статистиката за затлъстяване и инфаркти, ние пак сме на първите места. Няма как на този фон да е различна смъртността“.

По думите на Кунчев, неносенето на маски няма да е разрешено навсякъде в закритите пространства.

„Там, където има струпване на хора, няма как да го направим, защото рискът започва да става неприемлив. При тези ниски стойности на заболеваемост считаме, че вече е приемлив рискът в по-малките колективи и помещения, във фитнес залите и спортните съоръжения хората да не носят маска, защото това не крие кой знае какъв риск за тях“, отчете Кунчев.

„Много сме внимателни в преценката и затова не мога да кажа точните правила, защото заповедта още не е излязла. Обсъждаме и механизма, по който да влезе в действие, защото ако няма контрол над изпълнението, тази заповед ще остане само на хартия. Тя важи за сравнителни стационарни места като фризьорски салони, където не се събират много хора и е по-контролирана средата. При вземане на всички останали мерки и имунизация на персонала, може да си позволят да са без маски. Такъв е случая и за спортните съоръжения, където спецификата на действията водят до това, че маската пречи повече, отколкото помага. За градския транспорт това неносене на маски няма как да важи“, каза Кунчев.

„Много се надяваме да се самоограничава вирусът. Свидетели сме на един естествен процес на епидемичната вълна, която след бързия растеж има и бърз спад. Това е характерно за респираторните вируси. Големият въпрос е докога ще продължи“, заяви Кунчев.

„Аз съм оптимист по отношение на лятото. Мисля, че следващите 2-3 месеца ситуацията ще бъде добра, освен ако не възникне някой нощ щам. Какво ще се случи наесен е това, което ни притеснява. В Европа ситуацията е чудесна, но не и в Азия, да не говорим за Индия. Най-разпространен е индийският щам. Следим как върви неговото разпространение в Европа. Вчера Индия публикува, че имат само 100 000 нови случаи. Нещата не са приключили и сме много внимателни. Този щам е налице и 100 000 случая са си много, за където и да става въпрос. Реалните случаи може да са около 10 пъти повече“, допълни главният държавен здравен инспектор.

Вирни се горе