Край на едномесечната гръцка блокада

Край на едномесечната гръцка блокада

След един месец протести гръцките фермери вдигнаха блокадата си на границата с България въпреки отказа на правителството им да удовлетвори техните финансови искания, съобщи Ройтерс.

Краят на протестите е добре дошъл за управляващите социалисти, които трябва да налагат строги мерки за свиване на огромния бюджетен дефицит и излизане от дълговата криза в страната.

„Прекратяваме протестите си, тръгваме си след 30 дни (на границата)”, казва представител на протестиращите фермери. „Границата с България е отворена”.

Фермерите бяха блокирали пътища и гранични пунктове с България от средата на януари с настояването за по-големи субсидии и изкупни цени на продукцията си, без да се съобразяват с недоволството и призивите за спиране на протестите, отправяни от политиците и бизнеса в нашата страна.

В крайна сметка обаче гръцкото правителство успя да ги накара да се откажат от спирането на движението, подчертавайки, че няма свободни пари и че трябва да се справи с останалите финансови проблеми, засягащи цялата държава.

„Разбираме, че страната е изправена пред криза”, обясняват протестиращите. „Казаха ни, че няма пари, чувстваме, че това е несправедливо, но сме съгласни по някои въпроси и затова решихме да си тръгнем”.

Вирни се горе