Край на 5-годишната сага „Маргините"

Край на 5-годишната сага „Маргините"

„Уважаема госпожо председател, уважаеми съдебни заседатели, не се признавам за виновен. Моля да бъда оправдан по всички обвинения." Това каза Красимир Маринов – Големия Маргин точно преди съда да обяви край на заседанието.

С тези думи завърши и последният ден от продължилото близо 5 години съдебно дело срещу Братята Маргини.

Припомняме, те и „тяхната група" бяха арестувани през зимата на 2005 година и обвинени в подготовката убийствата на трима души – ген. Любен Гоцев, Иван Тодоров – Доктора и Никола Дамянов. Последните двама вече не са между живите, като смъртта им настъпи много след арестите на Маргините. От инфаркт почина и един от обвиняемите, а братята Маргини междувременно бяха обвинени и за още 2-3 неща, между които пране на пари и убийството на Боби Цанков.

В крайна сметка историческият процес завършва без Малкия Маргин, който изчезна в началото на тази година – след убийството на Боби Цанков.

Нито един от обвинените не се призна за виновен при дадената им последна думи след двудневните пледоарии на адвокатите.

Красимир Маринов – който отново с мъка се придвижваше с помощта на патерица, по време на всичките часове пледоарии си играеше със сгънато листче от тетрадка. На листа беше изписан текст, който обаче не се оказа последната дума на обвинения в организиране и ръководене на престъпна група с цел убийства.

По-рано през деня съдът изслуша пледоарията на Стефан Иванов, адвокат на Стефан Рангелов. Самият подсъдим заяви пред съда, че за пореден път Велин Добрев, основен свидетел по делото, е прекалил с изказванията и е преувеличил. Рангелов обясни, че по думите на Добрев Сретен Йосич говорил само с него в Централния затвор и общувал само с него.

Според Стефан Рангелов не може да се вярва на показанията на Добрев, тъй като той като прочете нещо в медия, си измисля история, става главно действащо лице в нея и я разказва непрекъснато.

Присъдата ще бъде прочетена в понеделник в 14,30 часа, като обвинението поиска максималната присъда плюс още една втора от нея. Според едни изчисления това са по 15 години затвор, според други – по 22.

Вирни се горе