Коя ще е банката на 2009 г. ще стане ясно в началото на юли

Коя ще е банката на 2009 г. ще стане ясно в началото на юли

В началото на юли за тринадесета поредна година ще се състои връчването на наградите „Банка на годината“. Организатор на събитието, чийто медиен партньор е Investor.bg, е Асоциация „Банка на годината“.

В състава на комитета, който определя носителите на отличията тази година, освен учредителите на асоциацията, са: проф. Валери Димитров, председател на Сметната палата; Стамен Тасев, изпълнителен директор на Българския форум на бизнес лидерите; Саша Безуханова, съучредител и вицепрезидент на КРИБ; Мария Георгиева, директор на Международния банков институт; Владимир Ташков, изпълнителен директор на Фондация „Буров“; Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Годишните банкови награди за дейността на банките през 2009 г. ще бъдат определени по традиция в категориите: „Пазарен дял“, „Ефективност“, „Динамика“, „Банка на клиента“, „Чуждестранен банков клон“. Големият приз „Банка на годината“ ще бъде връчен от президента на Република България Георги Първанов.

Асоциацията „Банка на годината“ състави работна група от експерти, която събира, обработва и систематизира данните от официалните годишни резултати на всички банки и чуждестранни банкови клонове в България. Информацията, която се използва за определяне на победителите, е публично достъпна, публикувана на електронната страница на Българската народна банка. По специална методология банките се класират в отделните категории.

Носител на големия приз „Банка на годината“ става банката с най-голям кумулативен резултат в категориите „Пазарен дял“, „Динамика“ и „Ефективност“. Класацията за „Чуждестранен банков клон“ се извършва аналогично на тази на банките, но се сравняват всички банкови институции със статут на „банков клон“, публикуващи отчетите си в БНБ.

Изключение прави наградата „Банка на клиента“, която се връчва на финансовата институция, събрала най-много от гласовете на клиентите, което става на официалния сайт на събитието – www.bankoftheyear.bg.

Призът „Банка годината“ и Годишните банкови награди са учредени през 1992 г. През годините отличията търпят различни промени в критериите за оценяване на постиженията на българската банкова система. Носители на големия приз „Банка на годината“ от учредяването му досега са:

1991 – Банка за земеделски кредит 1992 – Банка за Земеделски кредит 1993 – Българска Пощенска банка 2000 – Булбанк 2001 – Първа инвестиционна банка 2002 – Райфайзенбанк България 2003 – Райфайзенбанк България 2004 – Банка ДСК 2005 – Обединена българска банка и Банка ДСК 2006 – Пощенска банка 2007 – Райфайзенбанк България 2008 – Обединена българска банка

Вирни се горе