Корпус за солидарност: повече възможности за младите хора

Корпус за солидарност: повече възможности за младите хора

Новата програма ще предостави повече възможности за доброволческа дейност на младите хора на възраст между 18 и 30 г., включително в сферата на хуманитарната помощ.

Комисията по културата одобри в понеделник новата програма на Европейския корпус за солидарност за периода 2012-2027 г. Европейският корпус за солидарност ще продължи да предоставя възможност на младите хора на възраст между 18 и 30 г. да участват като доброволци в различни дейности, свързани със солидарността, като от 2021 г. те ще могат да се включват и в хуманитарни операции извън ЕС. Доброволчеството в тази нова област ще бъде отворено за висококвалифицирани и обучени участници над 18 г., които ще са подложени на предварителна проверка, особено ако работят с уязвими хора и деца.

Евродепутатите актуализираха програмата с цел да улеснят достъпа до нея за млади хора, които се нуждаят от допълнителна подкрепа, например хора с увреждания, хора със здравни проблеми, хора от отдалечени райони или с емигрантски произход. Програмата ще предостави на кандидатите индивидуализирани напътствия, помощ при регистрацията и възможността да работят на непълен работен ден. На успешните кандидати ще бъде позволено да се присъединят и към дейности вътре в страната, ако те имат трансгранично измерение и включват участници от други държави.

Ясен бюджет

Комисията по култура подкрепи общ бюджет от 1,26 милиарда евро, който да бъде ясно разпределен между отделните части на програмата: 86% от общия бюджет за доброволчество, 8% за стажове и работни места и 6% за хуманитарна помощ.

Новата програма ще продължи да финансира дейности с продължителност от 12 месеца. Участващите организации трябва да получат знак за качество по вид на дейността, а рaботата им редовно се подлага на оценка.

Докладчикът Михаела Шойдрова (ЕНП, Чехия) каза: „Програмата ще бъде още по-разнообразна, най-вече защото участниците ще имат възможността да участват в хуманитарни дейности извън ЕС. Важно е добровочеството да остане основната дейност, финансирана от програмата; програмата да продължи да е насочена към младите хора на възраст до 30 г. и срещата със съмишленици от други европейски държави винаги да е част от преживяването. Също така искаме да насърчим и улесним участието на млади хора с по-малко възможности и да повишим осведомеността относно програмата."

Следващи стъпки

Докладът бе приет с 14 гласа „за“, един „против“ и един „въздържал се“. На пленарната сесия през март е предвидено гласуване, за да се потвърди позицията на ЕП на първо четене.

Вирни се горе