Копривщица посреща 200 000 души

Копривщица посреща 200 000 души

Днес в Копривщица започва Десетият национален събор на народното творчество, който се организира на пет години. Очакваният поток от зрители на събора през трите му дни – от днес до неделя, е 200 000 души. Очаква се в Копривщица да пристигнат около 15 000 участника от всички области на страната. Съборът ще бъде открит от министър Вежди Рашидов от 11 часа на Централна естрада, съобщиха от Министерството на културата.

Около 200 певци, свирачи и танцьори от община Смолян ще вземат участие в Националния фолклорен събор „Копривщица 2010”.Четири автобуса ще отведат нашите самодейци на поляните в местността „Войводенец” край град Копривщица, за да представят най-хубавото от фолклора на богатата родопска съкровищница,съобщиха от пресцентъра на общината. На регионалния преглед на художественото творчество са допуснати за участие в Националния фолклорен събор състави от следните народни читалища: Устово, Търън, Смилян, Славейно, Виево, Кутела, Мугла и Полковник Серафимово.

Представителният Национален събор на българското народно творчество в Копривщица води началото си от 1965 г. и се утвърди като движение за опазване и популяризиране на българската традиционна култура и фолклор. Той се провежда на всеки пет години и предстоящото през тази година десето юбилейно издание се очаква с изключителен интерес. Основни съорганизатори на събора са Областна администрация на Софийска област и Община Копривщица. За провеждането на тази изключително мащабна културна проява съдействат редица министерства, областни и общински администрации, както и обществени организации. В периода май – юли 2010 г. бяха проведени 28 регионални събора, от които се излъчиха участниците за националния събор. Очаква се в Копривщица да пристигнат около 15 000 участника от всички области на страната. Те ще се изявяват на 7 сцени и ще бъдат прослушвани от националното жури.

Вирни се горе