Колите ще имат екостикер с чип от 12 юли

Колите ще имат екостикер с чип от 12 юли

От 12 юли ще се поставя екостикер, в който ще има вграден чип на предното стъкло на колата при извършването на годишен технически преглед, съобщи БНР.

В него ще се съдържа информация за нивата на замърсяване от всеки автомобил, данните за него и резултатите от прегледа.

Столичната община вече е определила една нискоемисионна зона. Тя е в идеалния център. В бъдеще се предвижда да бъде обособена и още една.

В седмицата преди 12 юли всички пунктове в страната ще бъдат оборудвани с новия образец стикери и с необходимите устройства, с които ще се записва информацията на чиповете, обясни изпълнителният директор на ИА “Автомобилна администрация” Бойко Рановски.

Той допълни, че в електронния чип ще бъде поместена цялата информация за самия автомобил – марка, модел, регистрационен номер, шаси и километраж:

“Прави се организация. Пунктовете ще бъдат оборудвани с необходимите технически средства, с които ще записват информацията върху чипа, който е вграден в новия стикер за техническа изправност, и ще бъдат осигурени необходимите бланки, за да може от 12 юли да започне безпроблемно работа на пунктовете и да не причиним сътресения в тази дейност с годишните технически прегледи”, посочи Рановски.

Екостикерът ще има пет категории, като най-високата – пета група, ще включва електрически и хибридни автомобили, които не замърсяват околната среда.

Вирни се горе