Кокинов: До дни ще са готови обвиненията срещу трима бивши министри

Кокинов: До дни ще са готови обвиненията срещу трима бивши министри

През първата половина на февруари се очаква делата срещу трима министри от бившето правителство да влязат в съда. Това заявява в интервю за в. „Труд” градският прокурор на София Николай Кокинов. Става въпрос за Валери Цветанов, Емилия Масларова и Николай Цонев. Срещу бившия земеделски министър Валери Цветанов делото за заменките приключи и наблюдаващият прокурор пише обвинителния акт в момента, уточнява Кокинов.

„Целта ни е да го вкараме в съда до седмица, максимум две”, допълва той. Около 31-ви януари или през първата седмица на февруари се очаква да има развръзка по случая с Емилия Масларова. „Не обяснявам каква”, коментира градският прокурор. В петък е повдигнато официално обвинението срещу бившия военен министър Николай Цонев за сделката с хангарите. На 5 февруари пък защитата на бившата шефка на НАП Мария Мургина трябва да приключи с четенето на обвиненията срещу нея и да го върне при наблюдаващия прокурор, за да напише обвинителния акт. Престъпленията, за които се разследва тя са четири. „Ще ги оповестим официално, като дойде делото”, уточни Кокинов.

В отговор на въпроса: „Кога ще видим Наглите в съда?" градският прокурор на София информира, че в момента повечето от задържаните се опитват да сътрудничат, „целейки да омаловажат собствената си роля и да утежнят ролята на съучастниците си”. Кокинов пояснява, че в момента се оформят доказателствата за предстоящия процес срещу 10 задържани лица. Пред вестника Кокинов разказва, че Боби Цанков е предложил сътрудничество на прокуратурата. „Тоест да ни свърже със свидетели, които биха могли да свидетелстват срещу престъпна дейност на братя Маринови. Защо потърсихме след убийството веднага Красимир и Николай Маринови? По простата причина, че Боби Цанков трябваше да дойде час по-късно в градската прокуратура и да съобщи имената на друг свидетел. И естествено нашето първо съмнение бе насочено към братята Маринови", аргументира действията на прокуратурата Николай Кокинов.

Вирни се горе