Кои фактори оказват влияние върху цената на дивана?

Кои фактори оказват влияние върху цената на дивана?

Ако сте решили да закупите диван, за да направите дома си по-уютен и удобен, тогава вероятно вече сте проучили асортимента и цените на диваните в различни магазини. След като анализирате всичко това, най-вероятно си задавате въпроса: „Какво определя цената на диваните и какво обяснява значителната разлика в цените?“.

Цените на диваните могат да бъдат в голям диапазон и това не е изненадващо, защото има много фактори, влияещи върху формирането на цената. За да разберете всичко, трябва да научите повече за всеки от тях.

Механизъм за трансформация на дивана

Съвременните производители предлагат дивани, оборудвани с различни механизми за трансформация: Click-clack, Aкордеон, Делфин и др. Закономерността в този случай е очевидна: колкото по-сложен е механизмът, толкова по-висока е цената на дивана.

Моделите с механизми като „Click-clack“ или „Книга“ са сравнително евтини. Диваните, които използват механизми за трансформация на Делфин или Акордеон, както и продукти, разтягащи се тип американски или френски сгъваеми легла, имат по-висока цена, поради сложността на такава конструкция. Въпреки това, високата цена в този случай е напълно оправдана: тези дивани са по-функционални и удобни за използване, техните собственици са осигурени със специален комфорт.

Ако бюджетът, отпуснат за покупката, е много малък, трябва да изберете модел, който не е оборудван с механизъм за трансформация. В този случай обаче диванът не може да бъде превърнат в спално място.

Тапицерия

Производителите на мека мебел предлагат на потребителите дивани, тапицерията на които може да бъде направена от различни материали. С малки условности, те могат да бъдат разделени на три ценови категории.

1.Евтини материали. Те включват памучни и жакардови тъкани. Диваните с такава тапицерия имат най-достъпните цени.

2.Материали от средната ценова категория. Тази група може да включва велур, флок, шенил, еко кожа. Дивани с тапицерия, изработени от такива материали, са малко по-скъпи. Цената става още по-висока, ако материалът за тапицерия е обработен със специална импрегнация, което значително подобрява експлоатационните му свойства: прави устойчив на износване, придава еластичност и предотвратява прекомерното разтягане. Съвременните производители използват такива импрегнации като тефлон и скочгард.

3.Скъпи материали. Те включват естествена кожа (включително редките й разновидности), животински кожи. Тези материали обикновено се използват при производството на луксозни дивани, използват ги в работата си известни дизайнери. Цените на тези дивани са високи, обемът на тяхното производство е сравнително малък, следователно такива модели, като правило, се купуват от заможни хора.

Рамка на дивана

Значително влияние върху цената на дивана оказва материалът, от който е направена неговата рамка. Най-достъпните мебелни предмети с рамка от шперплат. Отбелязваме обаче, че такива дивани не са надеждни и експлоатационният им живот често е кратък. Компромисен вариант е комбинирането на евтини материали с по-здрави (например, масивно дърво или метал).

Мека мебел, рамката на която е изработена от метал или дърво, е издръжлива. Цената на дивана може да варира в широк диапазон, което се определя от вида на използваната дървесина. Елитен диван, рамката на който е направен от ценна дървесина, може да бъде много скъп, а диван с рамка от бор, бреза или смърч, най-вероятно, ще има много достъпна цена. Друг фактор, влияещ върху [https://www.kamko.bg/category/mebeli/hol/uglovi-divani/][��ената на дивана] , е качеството на съединяване на елементите на рамката: колкото по-висока е тя, толкова по-голяма сума ще трябва да похарчите за покупката.

Дизайнерски решения и конфигурация на дивана

Не последната роля за определяне на цената на дивана е неговата форма и конфигурация. Зависимостта на цената на даден модел от неговата форма се изразява в няколко закономерности:

модели със стандартни размери и класически форми са сравнително евтини;

мека мебел, в разработването на която са работили професионални дизайнери, има по-висока цена, което е разбираемо: включва възнаграждение на специалисти.

Говорейки за конфигурацията на диваните, заслужава да се отбележи, че този критерий влияе на цената по същия начин като дизайна:

колкото по-опростена е конфигурацията, толкова по-ниска е цената;

колкото по-сложен е моделът на дивана, толкова по-скъпо ще струва.

Нестандартните елитни дивани, конфигурацията на които е разработена по индивидуална поръчка, имат най-висока цена.

Вирни се горе