КНСБ: Огромна разлика в заплатите у нас

КНСБ: Огромна разлика в заплатите у нас

Средната работна заплата за 2017 г. за ресторантьорството е 580 лв., а в информационните технологии 3150 лв.

Най-високо платеният сектор за 2017 г. са информационните технологии, а най-ниско платеният – ресторантьорството. Средната работна заплата за 2017 г. за ресторантьорството е 580 лв., а в информационните технологии 3150 лв., заяви на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БГНЕС.

Разликата между най-ниско платения и най-високо платения сектор е близо 5,5 пъти.

„През 2016 г. започнахме кампанията ни „Искам 100 лв. повече върху заплатата си“. Година и половина по-късно нещата, които сме постигнали всички заедно са дори повече от това, което сме поискали за увеличение на доходите средно.

През последните 5 години данните показват, че недостигът на кадри доведе до общо преразпределение, каза Пламен Димитров и подчерта, че повече пари от произведения труд отиват към труда, отколкото към капитала. „Вътрешното разпределение на парите, стигнали до труда, които са 6,1 млрд. лв. за последните 5 години, е несправедливо. Затова говорим и за голям процент на работещи бедни, въпреки че на макро ниво имаме по-голямо разпределение към труда“, посочи президентът на КНСБ.

През 2017 г. средната работна заплата се е увеличила с 11,8% и достигна 1060 лв.,

което спрямо 2016 г. е увеличение със 115 лв. От 3% до 5% до 10 % е масовото увеличение на работните заплати. По-рядко то е над 10%.

В София работещите средно получават по 1000 лв. Доста по-скромно е заплащането в някои от другите градове на страната.

Димитров посочи, че БВП за България за 2017 г. е близо 100 млрд. лв. Вътрешното търсене е основния двигател на растежа, а с 4,5% нараства крайното потребление за миналата година.

Според него има реални възможности за по-голям растеж на доходите в индустрията.

Промишленото производство е нараснало с 36%, производството на основни метали е нараснало с близо 15%, а производството на химически продукти – с над 20%. Почти навсякъде в секторите на промишлеността има намаление на назначените кадрите и то не заради недостиг на работна ръка, според данните на синдиката.

В сферата на услугите има сектори, които са ниско платени. При традиционно най-ниско платените сектори ресторантьорство, хотелиерство и търговия на дребно има ръст на средната заплата, най-вече в ресторантьорството, но заплатите остават ниски. Може би заради това и е нуждата от внос на чужди работници в тези сектори, коментира Пламен Димитров.

Главният икономист на КНСБ Любен Томев обясни, че през 2017 г.

компенсацията на 1 отработен час в България е 5.1 евро, при 23.1 евро средно за ЕС.

Вирни се горе