"Книгите" на Атанас Далчев за зрелостниците ни

"Книгите" на Атанас Далчев за зрелостниците ни

Стихотворението „Книгите" на Атанас Далчев е творбата, върху която ще пишат зрелостниците на днешната матура по български език и литература. По него учениците ще трябва да създадат аргументативен текст, интерпретативен текст или есе на тема “Животът и книгите”, дълги не повече от 4 страници.

Темата беше запечатана в плик, който беше отворен лично от министъра на образованието и науката Сергей Игнатов към 08. 15 ч. в МОНМ. От там изтъкнаха, че всичко е подготвено и темата вече е изпратена до всички училища.

От екипа на Сергей Игнатов гарантираха, че за времето между 06 ч. и 08 ч. тази сутрин само пет човека от министерството са знаели темата и че информация не е изтекла.

Те бяха в моя кабинет, без да имат интернет, подчерта той. От образователното министерство изтъкнаха още, че ще има 14 комисии, които ще проверяват изпитните работи и в това са ангажирани 1 000 човека. 400 преподаватели от цялата страна са проверяващите по Български език и литература, казаха още от ведомството. За новата система за определяне на изпитната тема Сергей Игнатов подчерта, че създава възможности за натрупване на база данни и е добър вариант.

Изпитът е в две части и носи общо 100 точки. Първата част се състои от тест от 40 въпроса и носи 70 точки. Има въпроси със зададени отговори, от които само единият е верен, както и въпроси със свободен отговор. За първи път тази година въпросите се комбинират преди изпита.

Рано сутринта бяха изтеглени номерата на компонентите на теста. Чрез компютърна програма от близо 12 милиона възможни варианта беше избрана изпитната комбинация.

Втората част от матурата носи 30 точки и представлява написването на есе или съчинение, свързани с художествена творба, избрана измежду 30 теми. Скалата за оценяване, по която получените точки ще се преобразуват в оценки, ще стане ясна след изпитите.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература се провежда в 1050 училища в цялата страна. На матурата трябва да се явят над 67 хиляди ученици.

Нов и безпрецедентен е начинът за формирането на теста за зрелостния изпит. Причината за това е случаите на изтичане на информация, като миналата година, когато трите възможни теми за матурата бяха изнесени предварително. За да се избегне това, за пръв път въпросите ще бъдат подбрани и подредени преди началото на самия изпит.

Генерирането на теста започна в 5.40 часа, като през това време се виждат само номерата на компонентите. Следва работата по сглобяването на теста.

След като тестът и въпросът за есето бъдат определени и проверени за технически грешки, те ще бъдат качени и кодирани на интернет страницата на министерството на образованието. Директорите на училищата ще получат парола за изтеглянето на материалите, а после втора за разкодирането на теста. Всичко това трябваше да стане преди 8 сутринта, защото от този час децата започват да пишат.

Както и предишните години зрелостниците трябваше да са пред училище в 7:30 ч. За да бъдат допуснати до матура, трябваше да носят в себе си лична карта и служебната бележка, с която са допуснати до зрелостния изпит.

И тази година той започна в 8 ч. Резултатите ще са готови до шести юни.

Вирни се горе