Книгата „Корупционната България” стигна до Смолян

Книгата „Корупционната България” стигна до Смолян

Разследващият журналист Христо Христов, един от авторите на „Корупционната България”, дава автограф по време на представянето в Смолян на едно от най-търсените заглавия на книжния пазар през последните два месеца на книжния пазар, чието втори тираж също е пред изчерпване

Смолян стана третият град след София и Пловдив, в който беше представена пред обществеността една от най-търсените книги през последните два месеца в България – „Корупционната България” – историята на българската корупция в годините на преход към демокрация, том 1 (1989-1997).

Изложбената зала на Държавния архив в Смолян събра във вторник (13 декември 2016 г.) хора от различни поколения, представители на най-активното гражданско общество в родопския областен град.

Разследващият журналист Христо Христов, един от авторите на изследването, пристигна специално за премиерата в Смолян и беше представен от местния общественик Анастас Барбов.

„Съграждани и приятели, благодаря ви, че дойдохте за представянето на тази изключително важна книга, посветена на корупцията в България през годините на преход, защото с нашето присъствие уважаваме труда на екипа, създал това изследване”, заяви Барбов.

Той отбеляза, че Христо Христов не за първи път гостува в Смолян и със своите журналистически разследвания, посветени на различни престъпления на комунистическия режим, е показал, че истината за тоталитарния период не трябва и не може да бъде скрита.

Разследващият журналист от своят страна заяви, че корупцията е ракът, който разяжда българското общество и държава и не намира адекватно противодействие в нейните институции и различни власти.

„Корупцията е свързващото звено между политиката, бизнеса, съдебната система, обединителният елемент, чрез който у нас след краха на комунизма не се случи промяна, а подмяна и един добре контролиран преход с криминален характер, родил днешния олигархичен модел, по който България се управлява”, каза Христов.

Той подчерта, че е голямо предизвикателство да се представи прехода през призмата на корупцията, тъй като дори 27 след комунизма съпротивата на наследниците на компартията и нейните производни срещу истината за тоталитарния период и неговите престъпления продължава.

„Ние като общество не осъдихме достатъчно ясно комунистическата диктатура, а много хора със сигурност не биха искали за нищо на света някой да припомня и да събира документални свидетелства за корупционния характер на прехода, както ние се опитваме да направим”, допълни журналистът.

Той беше категоричен, че в том 1 от документалната трилогия (следващите два тома се очакват през 2017 и 2018 г.)много ясно и категорично е посочено и доказано, че генезисът на днешната корупция е тоталитарната комунистическа държава, която по думите на депутата Методи Андреев, казани на софийската премиера, е започнала да се криминализира още през втората половина на 60-те години и издигането на контрабандната в държавна политика.

В продължение на два часа най-активните граждани на Смолян можаха да участват в дискусията, породена от представянето на том 1 от изследването за корупцията по време на прехода.

Вирни се горе