Климатолог: Очаква ни по-топъл от обичайното август

Климатолог: Очаква ни по-топъл от обичайното август

Очакваме август месец да бъде с 1 градус по-топъл от обичайното. Това каза в интервю за Агенция "Фокус“ климатологът проф. Георги Рачев.

"Ще се радваме на страшно много слънце и значително по-сух климат. Август е най-сухият месец в цялата година. Температурите ще са малко по-високи от нормалното“, заяви той.

Килматологът добави, че в момента температурата на водата на българското Черноморие е твърдо над 25 градуса като по обяд тя достига 26-27 градуса.

"Колкото по-топла става водата, толкова по-малко разтворен кислород има в нея. След няколко дни, когато температурата на морската вода продължи да се повишава, в Черно море ще настъпи цъфтежът на планктона. Водата ще стане малко по-мътна. В резултат на това рязко ще спадне количеството на разтворен кислород във водата и ще чакаме септември, октомври месец, когато отново ще падне температурата и морето ще върне нормалното си кислородно съдържание. Това се случва във всички водни басейни по света“, обясни проф. Рачев.

Утре времето ще е предимно слънчево, в следобедните часове с временни увеличения на облачността над планините, но валежи са малко вероятни.

Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 29 и 34 градуса.

Над планините ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е малка.

Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 23 градуса, на 2000 метра – около 16 градуса.

По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 29-31 градуса.

Температурата на морската вода е 26-28 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

След средата на работната седмица отново ще се създадат условия за следобедни гръмотевични бури, но те ще бъдат краткотрайни и предимно в планинските райони!

Вирни се горе