Катастрофите – основна причина за смъртта при младежите

Катастрофите – основна причина за смъртта при младежите

Пътно-транспортните произшествия са основната причина за смърт във възрастовата група 5-29 години, сочат данни на Световната здравна организация. В цялата страна ще се раздават листовки за безопасността на движението, съобщиха от здравното министерство.

Инициативата се организира от районните здравни инспекции, БЧК, Българската асоциация на пострадали при катастрофи и е част от кампанията на ООН и Световната здравна организация за предотвратяване на пътно-транспортните произшествия. Целта на акцията е да се засили вниманието на хората върху безопасността на пътя.

От 2001 г. до 2010 г. България е намалила с 23% смъртните случаи на пътя, но тази статистика поставя страната ни сред постигналите най-нисък напредък в областта на пътната безопасност в ЕС. През 2001 г. у нас са били регистрирани 124 катастрофи, завършили със смърт, докато през 2010 година те са били 102.

Най-слаби са резултатите по осигуряването на пътната безопасност на Румъния – с 3% за 10 години, и Малта – 6%. Най-добри са данните за Латвия, която е постигнала намаление от 61%за последните 10 години

Вирни се горе