КАТ премахва актовете?

КАТ премахва актовете?

Актовете за шофьорите трябва да бъдат премахнати и за повечето нарушения да се пишат само фишове, заяви пред “24 часа” шефът на Пътна полиция Антон Антонов. В момента доста често шофьорите, спрени от катаджия за някакво нарушение на пътя, чуват въпроса: “Какво ще правим сега? Акт ли да пиша, или фиш?” След това започва пазарлък, защото водачите предпочитат да се отърват само с фиш, при който не се отнемат контролни точки от талона. “Това трябва да го премахнем завинаги като манталитет и поведение”, каза неотдавна вътрешният министър Цветан Цветанов.

“С отпадането на актовете ще може да се изкорени една доста голяма корупционна среда. Добре е актовете да останат само за нарушенията, които имат някаква правна сложност като употреба на алкохол, наркотици или причиняване на катастрофа. За останалите те трябва да отпаднат”, категоричен е Антонов.

Това обаче може да стане факт едва след като се приемат промени в Закона за движение по пътищата.

Ако законодателят реши да се премахне границата между акта и фиша, която в момента е 50 лв., то тогава ще може нарушенията да се наказват само с фишове, обясниха експертите. В момента с решение на съда санкциите, които са над 10 лв., могат да се обжалват, включително и фишът. Именно за това ограничението от 50 лв. е абсолютно излишно, смятат те.

Дава се пример с Холандия, където на пътните полицаи е раздадена малка книжка, в която са написани само таблички с нарушения и срещу тях – съответните глоби. Служителят отваря и проверява какъв е размерът на санкцията, която там е фисирана. След това издава глобата на шофьора.

Вирни се горе