Карат работници да лъжат, че вземат заплати

Карат работници да лъжат, че вземат заплати

Работодатели принуждават своите работници да се подписват на ведомости за заплати, които в действителност не са изплатени. Това предупреди социалният министър Тотю Младенов.

Така при внезапна проверка трудовите инспектори не откриват нередности и съответно не могат да глобяват собствениците.

Масирана проверка на Главна инспекция по труда в края на миналата година разкри, че 72 от фирмите, които особено дълго не са се разплащали със своите служители, са „спестили” заплати за 19 млн. лв. Тогава се разбра, че над 1500 човека са останали без възнаграждения над 3 месеца, въпреки че се трудят честно и почтено. В две-три от предприятията заплатите са бавени повече от година. Това

създава реална заплаха за здравето

и дори за живота на работниците, коментира социалният министър Тотю Младенов.

Въпреки многократните напомняния и различните предписания на трудовите инспектори 11 от фирмите така и не се издължиха на хората с близо 8,6 млн. лв. Тогава социалното министерство ги даде на прокуратурата. Но тя отказа да се занимава с тях, понеже ставало дума за административни нарушения, а не за престъпления.

Освен новата практика да се подписват фалшиви ведомости инспекторите на ГИТ откриха също, че собствениците на някои от фирмите длъжници ги

водят съзнателно към умишлени фалити

Така те се надяват да се отърват безнаказано от огромните си задължения и борчове. Макар много от работниците да са завели и граждански искове заради дължимите възнаграждения, ако липсва имущество, те пак няма да си вземат парите, предупредиха юристи. За няколко съмнения за умишлени фалити инспекцията на труда вече е сигнализирала НАП и НОИ, които единствено могат да проверят и съответно да докажат умишлен фалит. Министър Тотю Младенов прогнозира, че в близко време прокуратурата и сама ще се самосезира за подобни случаи.

Вирни се горе