Караме на фарове целогодишно

Караме на фарове целогодишно

Колите да се движат целогодишно с включени фарове по всяко време от денонощието. Такава промяна в Закона за движение по пътищата възнамеряват да инициират от ГЕРБ, съобщи пред „Монитор" шефът на транспортната парламентарна комисия Иван Вълков.

Въпросът е обсъждан многократно на кръгли маси, ще приемем въвеждането на тази мярка за ограничаване на броя на пътнотранспортните произшествия почти сигурно, аз лично напълно я подкрепям, коментира народният избраник. Според него въвеждането на изискването да се кара винаги с включени светлини, а не както сега от 1 ноември до 1 март на следващата година, е наложително и много от европейските държави неслучайно вече са предприели тази стъпка.

Сред тях са Германия, Австрия, Дания, Франция, Италия, Унгария, Естония, Литва, Латвия и скандинавските страни. Глобите за шофьорите, които са забравили да пуснат фаровете си в светлата част на деня там, далеч надхвърлят налаганата у нас санкция в размер на 20 лв. В някои от тези държави нарушителите олекват за това провинение с цели 200 евро.

В страни като Швеция пък проблемът отдавна е решен отдавна, тъй като автомобилите разполагат със система за автоматично включване на светлините заедно със запалването на двигателя. Статистиката сочи, че в държавите, които са въвели мярката, пътните инциденти са намалели с 20%.

Вирни се горе