Кампания „112“: 74% от европейците не знаят как да потърсят спешна помощ по телефона, когато пътуват из Европа.

Кампания „112“: 74% от европейците не знаят как да потърсят спешна помощ по телефона, когато пътуват из Европа.

На ски ваканция, при семейни или бизнес пътувания или при посещения на спортни прояви това лято, включително олимпийските игри в Лондон или Европейското първенство по футбол на УЕФА за 2012 г. в Полша и Украйна, милиони европейци и туристи трябва да могат да разчитат на спешно съдействие както в родината си, така и извън нея.Само 34 % от редовно пътуващите и едва 26 % от всички европейци знаят обаче, че при спешна нужда могат да наберат 112, без значение дали са в собствената си държава или в чужбина.

Множество железопътни, въздушни и други транспортни компании подкрепиха заместник-председателите на Европейската комисия Нели Крус и Сийм Калас в кампанията за популяризиране на номер 112.Той ще бъде рекламиран на електронни билети, в списанията на борда на превозните средства, на интернет страниците на компаниите и от персонала им, без това да струва допълнително на данъкоплатците.Списъкът на участващите компании е публикуван на адрес www.112.eu.

Заместник-председателите на Комисията Крус и Калас се ангажираха да осигурят на всеки европеец възможност да се свърже с номер 112 чрез приложение за смартфон на неговия език.През последните години бяха разработени много приложения за мобилни устройства за връзка с номер 112, но потенциалът в тази област не е изчерпан.

Нели Крус заяви: „Можете да спасите човешки живот, като наберете 112.Но каква е ползата от този номер, ако хората не знаят за него?Ето защо, с подкрепата на пътническите компании, се стремим да привлечем вниманието на хората към номер 112, докато са на път“.

От своя страна Сийм Калас каза: „Приветствам ангажимента на транспортния сектор в Европа да запознае всеки пътник с номера за спешни повиквания.112 е от съществено значение за безопасността по време на път.Списъкът на участниците в кампанията остава отворен през цялата година и предвид заявения интерес, изглежда че към него ще се присъединят още много дружества“.

112 е европейският номер за безплатни спешни повиквания от фиксирани и мобилни телефони навсякъде в ЕС.Той свързва повикващия със съответната служба (местни органи на полицията, пожарни или медицински служби) и е на разположение 24 часа в денонощието.Номерът функционира във всички държави-членки на ЕС успоредно със съществуващите национални номера за спешна помощ (като 999 или 110).Дания, Финландия, Малта, Нидерландия, Португалия, Румъния и Швеция решиха да възприемат 112 като свой основен национален номер за спешни повиквания.Той се използва и в страни извън ЕС, като например Хърватия, Черна гора и Турция.Украйна пое ангажимент да въведе номера в градовете домакини на футболни срещи в рамките на „Евро 2012“ (Донецк, Харков, Киев и Лвов) навреме за старта на първенството.

Публикувано днес проучване на Евробарометър показва, че няма нарастване на броя на европейците, които са осведомени за съществуването на номер 112 в собствената си страна и в други държави-членки. За решаването на този проблем на 27 януари 2012 г. еврокомисарите Калас и Крус се обърнаха към основните транспортни компании с призив да информират пътниците за номера за спешни повиквания. Тази инициатива е продължение на подобна кампания, проведена успешно миналата година от бившия член на Европейския парламент Даяна Уолис.Тя се подкрепя и от европейската фондация „112“.

Приложенията за мобилни телефони са програмни продукти, разработени за мобилни устройства, които помагат на потребителите да извършат определено действие.Те могат да бъдат предварително инсталирани на телефоните от производителите и са на разположение за закупуване и изтегляне от „онлайн магазини за приложения“ (appstores).

Докладът за въвеждането на номер 112 във всяка от държавите-членки (също публикуван днес) съдържа кратка информация за различните езици, с които боравят центровете за повиквания на номер 112:

  • Освен във Великобритания, Ирландия и Малта английски език може да се използва в следните 25 страни:Австрия, Белгия, България, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция, както и Хърватия, Исландия и Норвегия.

  • Обаждания на френски език се приемат в Белгия, Франция, Люксембург, акто и в още 14 държави:България, Чешката република, Финландия, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Полша, Румъния, Словакия и Испания.

  • На немски се приемат повиквания в 12 страни:България, Чешката република, Финландия, Унгария, Италия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Полша, Словакия, Испания и Румъния (заедно с Австрия, Белгия, Германия и Люксембург).

  • На италиански — в Чешката република, Хърватия, Румъния, Словения и Испания.

  • Руски език може да се използва в Чешката република, Естония, Финландия, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия.

  • Центровете за спешни повиквания в Обединеното кралство могат да осигурят симултанен превод на 170 езика, а във Франция — на 40.

Вирни се горе