Към 2020 г. на трудовия пазар 23% ще са роми

Към 2020 г. на трудовия пазар 23% ще са роми

Към 2020 г. 23% от трудовия пазар у нас ще е зает от роми. Това съобщи вътрешният министър и вицепремиер Цветан Цветанов на Национална кръгла маса, посветена на проблемите на ромите.

Вицепремиерът обяви, че по данни от последното преброяване у нас живеят 325 343 роми, които съставляват 4,9% от населението на страната. При децата от 0 до 9 години обаче делът на ромите е много по-голям – 20,8%.

Във възрастовите групи от 10 до 19 години и от 20 до 29 години ромите са по 18,3% от населението в страната. Цветанов коментира, че фактът, че делът на ромите на трудовия пазар ще се увеличава, задължава сегашната власт да образова ромските деца. Те трябва да бъдат подготвени за времето, когато ще трябва да излязат на трудовия пазар, за да работят, добави министърът.

Приетата наскоро Национална стратегия за интегриране на ромите в периода 2012-2020 година залага секторни политики за интеграция. С нея се слага край на подхода всеки ромски лидер да се опитва сам да спасява себе си и своята общност със срещи и ходатайстване пред министрите, кметовете и областните управители, заяви Цветанов. Националната кръгла маса, посветена на проблемите на ромите и Международния ден на ромите бе в Монтана – региона с най-голям дял на ромското население от всички жители – 12,7%.

Вирни се горе