Кабинетът пада при отказ на „Атака" да идват в НС

Кабинетът пада при отказ на „Атака" да идват в НС

В момента, в който парламентарната група на „Атака" каже: „Ние няма да участваме в работата на парламента, това означава парламентарни избори".

Това призна лидерът на БСП Сергей Станишев по време на пресконференция в Народното събрание.

По-рано и премиерът Орешарски коментира пред журналисти в НС, че правителството не може да работи без парламент.

„Това, че ПГ на ГЕРБ отсъства не е изненада – от първия ден, а и преди това, те заявиха че не признават изборите, защото резултатите на отговарят на техните политически интереси", посочи Станишев и допълни, че неучастието на „Атака" обаче най-ясно показва, че тя не подкрепя правителството. , посочи лидерът на БСП.„Всички приказки, които се изливаха в продължение на последните седмици за така наречена „тройна коалиция", нямат никаква почва"

Оттук нататък позицията на ПГ на Коалиция за България е, че ние продължаваме да подкрепяме правителството на г-н Пламен Орешарски. Нещо повече – смятаме, че то трябва ударно да започне реализация на програмата от спешни мерки в икономиката, за бизнеса и за демократизиране на управленския процес и работата на институции в следващите дни, каза лидерът на социалистите.

Разбира се, това може да се случи при една хипотеза – ако има работещо Народно събрание, призна Станишев и подчерта: „Тук въпросът е за политическата позиция на ПГ на „Атака" – дали те искат предсрочни парламентарни избори или не искат. Те трябва да се определят, ние няма как да им повлияем".

Всеки трябва да поеме своята позиция и отговорността за последиците. Това е нагласата и решението на ПГ на КБ, а дали ще има работещо Народно събрание не зависи само от нас, заяви Сергей Станишев.

ПГ на „Атака" може да отложи този отговор ден или два, но това не снема принципно въпроса. Те трябва да се определят, поиска лидерът на столетницата и допълни: “Ясно е, че не подкрепят правителството, остава да разберем дали има желание у тях да се работи в Народното събрание. Другата алтернатива, разбира се, са предсрочни избори”.

Станишев посочи, че ще разговоря с лидера на „Атака", за да разбере намеренията им.

Ако утре „Атака" кажат „ние не участваме в работата на парламента" това променя ситуацията и създава условия за предсрочни избори. В момента в който те кажат, че няма да участват, това означава избори. На въпрос колко дълго ще чакат, Станишев бе лаконичен: „Няма да е дълго".

Вирни се горе