Извънредно положение в България за един месец

Извънредно положение в България за един месец

Предложението на Министерски съвет беше одобрено от всички парламентарно представени групи

Народното събрание одобри предложението на Министерския съвет за въвеждане на извънредно положение в страната заради разпространението на заразата от новия коронавирус COVID-19.

Предложението беше прието с 201 гласа"за" без “против” и “въздържали се”.

Всички парламентарно представени групи обявиха, че подкрепят предложението на Министерски съвет за обявяване на извънредно положение.

„Ситуацията преди два дни в света беше различна, днес е друга. Мерките, които въведохме от 28 февруари във Франция ще въведат от понеделник, в Германия от днес. Това е единственото срещу това чудо, наречено коронавирус, което съсипва света”, обясни Бойко Борисов.

Той посочи, че ще иска разговор с председателя на ЕК за затварянето на границите. „Нашите икономики в ЕС са отворени, свързани и затварянето на граници ще блокира стопанския живот,а нашите шофьори ще останат блокирани на границата, каза премиерът и добави, че ще опита да издейства “чист коридор” за транспорта, защото в противен случай ще влезем в още по-лоша ситуация ”, каза премиерът.

„Това е бактериологична война. В началото всички го подценяваха. Вчерашният ден беше като бомба – с изявления на всички лидери по света. Усещането на хората и извънредните мерки носят големи поражения. Нито една държава не е приложила нито една мярка повече от нас, не е направила нещо, което не сме направили ние”, каза още премиерът.

Преди премиерът изказване пред депутатите направи генерал-майор Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинската академия и председател на Националния оперативен щаб за борба срещу новия коронавирус COVID-19. Той представи доклад за състоянието в страната, Европа и света, както и за предприетите мерки срещу новия коронавирус.

Мутафчийски предупреди, че и при нас ще има пик на заразата, той няма да ни подмине и заяви категорични, че „трябва да има ясни законодателно разписани правила”. „В тази ситуация едва ли половинчати мерки могат да дадат резултат.

Вирни се горе