Изслушват Кристалина Георгиева в Европейския парламент

Изслушват Кристалина Георгиева в Европейския парламент

Бившият еврокомисар по бедствията и хуманитарната помощ Кристалина Георгиева се изправя днес пред комисиите по бюджет, бюджетен контрол и правни въпроси в Европейския парламент (ЕП) във връзка с кандидатурата й за вицепрезидент и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси.

Припомняме, от началото на тази седмица кандидатите за еврокомисари са интервюирани в ресорните комисии на ЕП преди да бъде гласуван целият състав на новата Европейска комисия (2014-2019).

Препитването с Георгиева ще започне в 14:30 часа българско време и се очаква да продължи около 3 часа. Изслушването й ще бъде предавано на живо в интернет.

Преди това всеки еврокомисар писмено отговаря на въпроси на комисията. Георгиева вече отговори предварително на шест писмени въпроса на евродепутатите. Отделно днес към нея ще бъдат зададени нови 45 въпроса.

Ако всички кандидати успешно преминат събеседването, на 22 октомври ЕП гласува новия състав на ЕК в Страсбург и 1 ноември започва работа.

Очаква се плавно да премине изпитът, тъй като Георгиева има солидна основа да ръководи бюджета на ЕК: икономическо образование, опит като вицепрезидент на Световната банка и бивш еврокомисар по хуманитарните въпроси.

Вирни се горе