Изпращаме ноември с мраз, какъв ще бъде декември

 Изпращаме ноември с мраз, какъв ще бъде декември

Най-ниските температури през декември у нас ще бъдат между -15 и -10 градуса, а най-високите – между 10 и 15 градуса

В последния ден от ноември времето ще остане все така студено. В 20 области от страната е обявен жълт код за ниски температури. Предупрежението е издадено за Видин, Монтана, Враца, София – област, София – град, Перник, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен и Ямбол.

За областите Добрич, Варна и Бургас предупреждението е осен за ниски температури и за силен вятър, сочи справка в сайта на НИМХ.

Днес над Северна и Източна България облачността ще е значителна

и на отделни места ще превали слаб сняг. Предимно слънчево ще бъде над Югозападна България, а до края на деня намаление на облачността ще има над много райони и от останалата част от страната. Сутринта на места в котловините ще бъде с мъгла.

Ще духа слаб, в Източна България – умерен, а по крайбрежието на морето – силен север-североизточен вятър. Максимални температури – в Северна България: между -6 и -2 градуса, в Южна България и по крайбрежието на морето – предимно между 0 и 5 градуса, в София – около -2 градуса.

Над планините

ще духа умерен източен вятър, който през деня ще отслабне, а вечерта ще се ориентира от югозапад и ще започне да се усилва. Предимно слънчево ще бъде над планините от Югозападна България, като през деня намаления на облачността ще има и над масивите от останалата част на страната. Ще бъде почти без валеж. Максимална температура на 1200 метра – около -2 градуса, на 2000 метра – около -6 градуса.

През нощта срещу събота вятърът в много райони ще стихне и минималните температури ще са ниски – между -15 и -10 градуса, в Южна България – до -5 градуса. В събота и дневните в Северна България ще остават под нулата – предимно между -7 и -2 градуса, в Южна ще са между 0 и 5 градуса. От запад ще се появи висока облачност.

В неделя ще се затопля, повече в планините и планинските райони, а в западната и централната част на Дунавската равнина ниската облачност ще се задържа през целия ден и ще остава студено, с отрицателни дневни температури.

Най-ниските температури през декември у нас ще бъдат между -15 и -10 градуса, а най-високите – между 10 и 15 градуса,съобщи за агенция БТА Марияна Попова – синоптик в НИМХ.

По думите ѝ тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в Северна България и по високите полета е 0-1 градуса, в Горнотракийската низина – 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони – около 4 градуса, а в планините – от -8 до -3 градуса.

Декември ще започне без валежи, със спокойно, но студено време.

Ще бъде предимно слънчево, но на много места в равнинната част от страната и в котловините сутрин ще има мъгла или ниска облачност, а в отделни райони те ще се задържат по-дълго. В Северна България ще има снежна покривка и дневните температури ще остават под нулата.

Все пак, тенденцията е към затопляне, по-чувствително ще е в планинските райони. Около средата на първото десетдневие се очаква промяна на циркулацията и до края на периода вероятността за валежи е голяма – ще има и дъжд, и сняг. В края на десетдневието температурите ще се понижат.

През повечето дни от второто десетдневие ще преобладава облачно време, с намалена видимост в равнините, с температури около и под нормата. Превалявания ще има главно в началото на десетдневието. Повече слънчеви часове ще има в планините и в планинските райони около средата на периода. През втората половина от десетдневието слабо ще се затопля.

Към края на второто и в началото на третото десетдневие на декември отново има повишена вероятност за валежи, предимно от сняг. В средата на десетдневието – около Коледа, изгледите са за време без валежи, а впоследствие ще започне повишение на температурите, но отново с валежи, прогнозира метеорологът Марияна Попова.

Вирни се горе