Иван Нейков: Тепърва ще усетим увеличението на електроенергията

Иван Нейков: Тепърва ще усетим увеличението на електроенергията

Есента винаги е била периодът на протести. Онова, което за нас като изследователи и наблюдатели е притеснително, че зимата няма да бъде само климатичен сезон, заяви пред Нова телевизия бившият социален министър Иван Нейков.

Според него тепърва ще усетим увеличението на електроенергията. Няма да дойдат увеличените пенсии през зимата. Влязохме от лятото с висока безработица. Така че има симптоми, които казват, че идва тежка зима, подчерта Нейков.

Бившият социален министър и президентът на КНСБ Пламен Димитров коментираха предстоящото увеличение на пенсиите и недоволството срещу замразяването на доходите на гражданите.

В България са пробвани всякакви варианти на корекция на пенсиите, всичко е пробвано. Но не е справедливо 3 години да няма увеличение на пенсиите. Не е справедливо е да се казва, ние ви компенсирахме всичко, каза Иван Нейков. Според него каквото е отгладувано, е отгладувано.

За сметка на работещите трябва да е увеличението на работещите, а ние го направихме обратно, повечето пенсии зависят от данъците, не от осигуровките. Твърди се, че ще има осезаемо намаляване на безработицата, допълни Нейков. Откъде ще намалее безработицата, попита той, бизнесът твърди, че нещата не са добре.

Няма насрочено заседание на тристранния съвет, съобщи Пламен Димитров. Има поле за разговори между работодатели, синдикати и управляващи, но не по медиите. Според синдикалния лидер с 10% трябва да е увеличението на пенсиите, а първи януари за увеличението е безалтернативна дата за синдикатите.

Говорим вече 2 година затова, че трябва да има криминализиране на неплащането на осигурителни вноски, работодателите са съгласни с нас, така ще вдигнем приходите в НОИ и така ще се увеличат пенсиите, заяви президентът на КНСБ.

Трябва да се увеличат и размерите и на майчинските, които са замразени от 4-5 години, каза Пламен Димитров. Няма как 240 лв. да стоят замразени толкова време. Според мен майките ще протестират. Увеличението от 240 на 290 лв. на майчинските – това са 15 милиона, не са много пари, каза Димитров. Увеличението на майчинските, това са смешни пари, те могат да бъдат намерени. Бившият социален министър бе напълно съгласен с казаното. Той допълни, че 15 милиона са един километър магистрала.

Виждаме как се работи за увеличение раждаемостта, каза с ирония Иван Нейков. Около 60 000 първокласници влязоха тази година в клас, преди около няколко години влизаха около 100 000. Този подход в момента едва ли ще повиши раждаемостта, каза още бившият социален министър.

Вирни се горе