Ипотекирани имоти заляха пазара

Ипотекирани имоти заляха пазара

Медиите обявиха, че цените на имотите са се сринали до нивото си от 2004-а, а в същото време в някои градове като София се наблюдавал лек ръст. Медии, строителни предприемачи и брокери на имоти сякаш са се наговорили да подлудят гражданите, които се вълнуват от пазара на недвижимости, пише в. “Банкеръ”, цитиран от Агенция КРОСС. Има обаче една пазарна ниша, на която засега малцина обръщат внимание, но тя е доста показателна.

Става дума за продажбата на ипотекирани пред банките имоти. Проверка на изданието установила, че за юли и август са обявени публични търгове за 1277 имота, чиято обща начална цена е 185 млн. лева. В сравнение с данните от март-април броят на имотите е нараснал с близо една четвърт, а общата им първоначална цена е намаляла с около 10 млн. лева. Което означава само едно – финансовите проблеми на бизнеса и гражданите се задълбочават, а платежоспособните купувачи, участващи в търговете, намаляват.

Това засяга не само публичните продажби на апартаменти. Разнообразието в предлаганите имоти е много по-голямо – от хотели в Несебър, Варна и София, през фабрики и промишлени помещения в Бургас, Шумен и Русе, земеделски земи по всички краища на България.

Вирни се горе