Имена в световната журналистика пристигат за конференция в София

Имена в световната журналистика пристигат за конференция в София

World Press Institute, медийна организация, базирана в Съединените щати, организира конференция в България, озаглавена „Нови хоризонти в журналистиката”. Събитието, партньори на което са Фондация „Америка за България” и Асоциацията на европейските журналисти, ще се състои на 24 и 25 септември в Гранд хотел „Милениум” в София и събира на едно място водещи фигури в световната журналистика.

В София пристигат имена като:

Джон Харис – съосновател на POLITICO, един от най-посещаваните новинарски сайтове в Съединените щати. Харис придобива международна популярност за усилията си да създаде нов редакционен и бизнес модел, който да подкрепя качествената журналистика в ерата, когато медийната индустрия минава през радикална промяна.

Майкъл Монтгомъри – продуцент на радио/подкаст поредицата за разследваща журналистика Reveal на Центъра за разследваща журналистика в Калифорния. Той е носител на множество журналистически награди и журналист с дългогодишен опит в сферата на радиото, телевизията и печата, Монтгомъри е сътрудничил с Асошиейтед прес, Ен Пи Ар, Би Би Си, Ей Пи Ем и „Фронтлайн”;

Пол Стайгър – основател и бивш главен редактор на ProPublica, онлайн платформа за разследваща журналистика, от 2008 до 2012 г. За този период журналистите от ProPublica получават две награди „Пулицър“ през май 2010 г. и май 2011 г.

Брита фон дер Хайде – ръководител на отдела по разследваща журналистика в NDR, най-големия германски обществен радио-телевизионен оператор в Хамбург. Екипът отговаря за радио, телевизионните и онлайн разследвания на NDR. От 2014 г. до 2019 г. Брита е режисьор, редактор и заместник-ръководител на разследващия отдел за сътрудничеството между NDR, WDR и Süddeutsche Zeitung, където участва в разследващи проекти, включително Panama Papers и Implant Files.

Павол Шалай – ръководител на бюрото за Европейския съюз/Балканите на международната организация „Репортери без граници“ (RSF). Преди да се присъедини към RSF в Париж, Шалай работи в продължение на осем години като редактор и журналист. Между 2016 г. и 2020 г. той е редактор с ресор „Енергетика и околна среда“ в европейското издание EURACTIV

WPI е организация с близо 60-годишна история, която насърчава свободата на пресата и дава възможност на журналисти от цял свят да посетят САЩ, в рамките на обучителна програма. До момента от възможността са се възползвали над 500 действащи журналисти от 94 държави, в това число и 10 представители на български медии.

Сред участниците в конференцията ще бъдат стипендианти на WPI, известни журналисти от Великобритания, Южна Африка, Германия, Украйна и България.

Конференцията е насочена към професионални журналисти, както и към граждани с интерес по темата разследваща журналистика, свобода на словото и нови формати за разказване на истории. Пълната програма на събитието ще намерите на уебсайта на конференция, където може да се регистрирате, за да се включите в събитието онлайн. Поради действащите противоепидемични мерки, присъствието в залата е крайно ограничено. Лекторите ще бъдат достъпни за интервюта и участия в български медии след предварителна заявка, в съответствие с програмата им в България. Ако желаете да отправите такава заявка, молим да пишете на team@aej-bulgaria.org.

Вирни се горе